Recept na Lněné hrudky s houbami
Ingredience pro recept
1 stroužek | česneku |
1 lžička | pepře |
1 lžička | soli |
1,5 šálku | nakrájených žampionů |
1,5 lžičky | koření dle libosti (tymián, bazalka, oregano) |
1,5 šálku | vlašských ořechů |
1/2 šálku | nakrájeného celeru |
1/2 šálku | nakrájené mrkve |
1/4 šálku | lněného semínka |
2 šálky | nakrájené cukety |
2 lžíce | psyllia |
2 lžíce | nutričních kvasnic |
3 lžíce | lístků z čerstvé petrželky |
Suroviny
- 1/4 šálku lněného semínka
- 1,5 šálku vlašských ořechů
- 2 šálky nakrájené cukety
- 1/2 šálku nakrájené mrkve
- 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 1,5 šálku nakrájených žampionů
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce psyllia
- 2 lžíce nutričních kvasnic
- 3 lžíce lístků z čerstvé petrželky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1,5 lžičky koření dle libosti (tymián, bazalka, oregano)
Příprava
Rozdrtíme najemno lněné semínko a ořechy v mlýnku na kávu. Vzniklou mouku dáme spolu s ostatními přísadami do kuchyňského robotu a umixujeme na jemnou hmotu. Poté vytvarujeme lžící hrudky o velikosti cca 6 cm a výšce cca 4 cm. Sušíme v dehydrátoru cca 5-6 hodin při teplotě 42 °C tak, aby hrudky byly křupavé na povrchu a uvnitř vláčné.
Tip na servírování
Podáváme jako výtečnou přílohu k zeleninovému salátu či cuketovým špagetám. Z těsta lze rovněž vytvářet placičky o velikosti cca 6 cm a výšce 2 cm, sušit je pak v dehydrátoru 8 – 10 hod. a podávat je jako dokonalý „chlebík“.