Recept na Řízek po cikánsku
Ingredience pro recept
| 4 ks | vepřového masa |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 2 lžíce | tuku |
| 2 ks | malé cibule |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| 2 lžíce | rajského protlaku |
| 10 lžic | bílého vína |
| 250 ml | vývaru |
| 2 stroužky | česneku |
| 2 lžíce | másla |
| 2 ks | papriky |
| mletá sladká paprika | |
| 80 g | šunky |
| 80 g | uzeného jazyka |
| 2 ks | kyselé okurky |
Řízky osolíme a opepříme, v rozpáleném tuku z obou stran osmahneme a potom je vložíme do kastrolu. Cibuli jemně pokrájíme a ve vypečeném tuku osmahneme do zlatožluta, poprášíme moukou a opečeme ji do růžova. Přidáme rajský protlak, přelijeme bílým vínem a vývarem. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a krátce společně povaříme. Omáčku přidáme k řízkům a vše dusíme na mírném plameni přibližně 20 minut. Papriky pokrájíme na proužky a na másle zahřejeme. Ochutíme solí a paprikou. Šunku, jazyk i okurku nakrájíme na proužky a opečeme společně s paprikou. Podušené řízky vyjmeme z omáčky. Omáčku propasírujeme sítem. Řízky podáváme s paprikovou oblohou a bramborami.
Řízky s paprikou a šunkou
INGREDIENCE:
- Řízky (kuřecí, vepřové nebo krůtí)
- Sůl
- Pepř
- Tuk nebo olej na smažení
- Cibule (najemno)
- Hladká mouka
- Rajský protlak
- Bílé víno
- Vývar
- Česnek (prolisovaný)
- Papriky (na proužky)
- Máslo
- Šunka (na proužky)
- Hovězí jazyk nebo kvalitní šunkový salám (volitelné, na proužky)
- Sterilovaná okurka (na proužky)
POSTUP:
1) Řízky
Řízky osolíme a opepříme.
Na rozpáleném tuku je z obou stran krátce osmahneme.
Přendáme je do kastrolu.
2) Cibule a základ omáčky
Cibuli jemně pokrájíme.
Ve výpeku ji osmahneme dozlatova.
Poprášíme moukou a ještě chvíli opékáme do růžova.
Přidáme rajský protlak, přelijeme bílým vínem a vývarem.
Osolíme a přidáme prolisovaný česnek.
Krátce povaříme.
3) Dušení řízků
Omáčku nalijeme na řízky v kastrolu.
Dusíme na mírném plameni asi 20 minut.
4) Papriková směs
Papriky nakrájíme na proužky.
Na másle je krátce podusíme.
Osolíme a přidáme trochu mleté papriky.
K paprikám přidáme šunku, jazyk (nebo salám) a okurku.
Vše krátce opečeme.
5) Finalizace
Řízky vyjmeme z omáčky.
Omáčku propasírujeme přes síto, aby byla hladká.
6) Podávání
Řízky podáváme s paprikovou oblohou a bramborami v jakékoliv úpravě.
TIPY:
- Přidání jazyka dodá pokrmu luxusní, jemnou chuť.
- Omáčku můžeš dochutit kapkou worcesteru nebo citronovou šťávou.
- Papriky nevař příliš dlouho – nejlepší jsou lehce křupavé.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





