Recept na Řízek po cikánsku
Ingredience pro recept
| 4 ks | vepřového masa |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 2 lžíce | tuku |
| 2 ks | malé cibule |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| 2 lžíce | rajského protlaku |
| 10 lžic | bílého vína |
| 250 ml | vývaru |
| 2 stroužky | česneku |
| 2 lžíce | másla |
| 2 ks | papriky |
| mletá sladká paprika | |
| 80 g | šunky |
| 80 g | uzeného jazyka |
| 2 ks | kyselé okurky |
Řízky osolíme a opepříme, v rozpáleném tuku z obou stran osmahneme a potom je vložíme do kastrolu. Cibuli jemně pokrájíme a ve vypečeném tuku osmahneme do zlatožluta, poprášíme moukou a opečeme ji do růžova. Přidáme rajský protlak, přelijeme bílým vínem a vývarem. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a krátce společně povaříme. Omáčku přidáme k řízkům a vše dusíme na mírném plameni přibližně 20 minut. Papriky pokrájíme na proužky a na másle zahřejeme. Ochutíme solí a paprikou. Šunku, jazyk i okurku nakrájíme na proužky a opečeme společně s paprikou. Podušené řízky vyjmeme z omáčky. Omáčku propasírujeme sítem. Řízky podáváme s paprikovou oblohou a bramborami.





