Recept na Kapucínský guláš
Ingredience pro recept
| 2 ks | cibule |
| olej | |
| 600 g | vepřové plece |
| kmín | |
| sůl | |
| pepř | |
| 3 stroužky | česneku |
| 70 g | rajského protlaku |
| mletá sladká paprika | |
| 1 kostka | masoxu |
| 200 g | žampionů |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| majoránka |
Pokrájenou cibuli opečeme na rozehřátém oleji dohněda, přidáme kostky masa, kmín, osolíme, opepříme a důkldně orestujeme. Pak přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak, mletou sladkou papriku, masoxu, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky, orestujeme je na oleji a krátce podusíme. Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody a necháme deset minut povařit. Nakonec přidáme žampiony a guláš dochutíme solí a majoránkou.
Vepřový guláš se žampiony
Ingredience:
-
700 g vepřového masa (např. plecko, kýta nebo krkovice)
-
2 cibule (nakrájené nadrobno)
-
3 lžíce oleje nebo sádla
-
3 stroužky česneku (prolisované)
-
1 lžička mletého kmínu
-
1 lžička sladké mleté papriky
-
1 lžíce rajského protlaku
-
1 kostka masoxu (nebo 300 ml vývaru)
-
200 g čerstvých žampionů (nakrájených na plátky)
-
1 lžíce hladké mouky
-
150 ml vody (na zahuštění)
-
Sůl, pepř podle chuti
-
1 lžička sušené majoránky
Postup:
-
Základ guláše:
Na rozehřátém oleji nebo sádle opeč cibuli dozlatova až dohněda. Přidej na kostky nakrájené maso, osol, opepři, přidej mletý kmín a důkladně orestuj ze všech stran. -
Dochucení:
Přidej prolisovaný česnek, rajský protlak, sladkou papriku a masox. Vše krátce orestuj a zalij přiměřeným množstvím vody nebo vývaru. -
Dušení:
Přikryj poklicí a dus maso na mírném ohni, dokud nebude téměř měkké. Během dušení občas zamíchej a podle potřeby dolévej vodu. -
Příprava žampionů:
Mezitím očisti žampiony, nakrájej na plátky a zvlášť je orestuj na troše oleje. Krátce je podus a nech stranou. -
Zahuštění:
Když je maso měkké, zahusti guláš moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dobře promíchej a nech ještě asi 10 minut povařit. -
Dokončení:
Nakonec do guláše přidej orestované žampiony, dochuť solí a majoránkou. Krátce prohřej. -
Podávání:
Podávej s houskovým knedlíkem, čerstvým chlebem nebo rýží.
Tip:
Pro silnější chuť můžeš do guláše přidat pár kapek sójové omáčky nebo trochu červeného vína.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Luboš04. června 2022 ve 18:52Tak jsem ho skusil a takhle by měli chutnat všechny guláše u nás se po něm jen zaprášilo.
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






