Recept na Holandský řízek
Ingredience pro recept
| 500 g | mletého masa |
| sůl | |
| 1 dcl | mléka |
| 200 g | tvrdého sýru |
| mletý bílý pepř | |
| muškátový oříšek |
Maso (libový bůček, plecko nebo kýta) umeleme, osolíme a smícháme s mlékem. Misku zakryjeme a dáme do lednice uležet (nejlépe přes noc). Do uleželého masa vmícháme nastrouhaný sýr, podle chuti směs opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Ze směsi tvarujeme rukou namočenou ve vodě placičky, které obalujeme v trojobalu nebo jenom ve strouhance. V pánvi si rozpálíme olej a obalené holandské řízky smažíme z obou stran dozlatova. Můžeme také upéci v troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo brambory v jakékoliv úpravě.
Mleté maso se sýrem
Ingredience:
-
500 g libového bůčku, plecka nebo kýty (na mletí)
-
100 ml mléka
-
150 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam nebo gouda)
-
Sůl podle chuti
-
Mletý pepř podle chuti
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
Strouhanka (na obalování)
-
Olej (na smažení)
Postup:
-
Příprava masa:
Libový bůček, plecko nebo kýtu umel. Smíchej je s mlékem a osol. Zakryj misku a dej do lednice alespoň přes noc, aby se chutě spojily. -
Přidání sýra a koření:
Do uleželého masa přidej nastrouhaný sýr, mletý pepř a muškátový oříšek. Dobře promíchej, aby se všechny ingredience spojily. -
Tvarování placiček:
Ze směsi tvaruj rukou namočenou ve vodě placičky (nebo malé řízečky) podle požadované velikosti. -
Obalování:
Placičky obal ve strouhance (nebo v trojobalu, pokud chceš) a dobře je pokryj. -
Smažení nebo pečení:
Na pánvi rozehřej olej a smaž placičky z obou stran dozlatova. Alternativně můžeš řízečky upéct v troubě při 180 °C asi 20 minut, dokud nebudou krásně zlaté a propečené. -
Podávání:
Podávej s bramborovou kaší nebo brambory připravenými jakoukoliv úpravou (např. vařené, pečené nebo hranolky).
Tip:
Pro jemnější chuť přidej do směsi trochu česneku nebo čerstvé bylinky, jako je petrželka nebo bazalka.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Iveta04. února 2013 ve 11:41Dobrota :)
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová







