Recept na Borůvkový likér
Ingredience pro recept
0,5 kg | borůvek |
3 dlc | 96% alkoholu |
voda | |
35 dkg | cukru |
50 ml | vinného destilátu |
5 ml | skořicového macerátu |
5 ml | hřebíčkového macerátu |
Zralé bobule borůvek rozmačkáme a necháme při teplotě asi 20st. C nakvasit. Drť pravidelně, asi 2x denně promícháme. Potom odlisujeme šťávu a k ní přidáme 1dl alkoholu. Zalihovanou šťávu ponecháme 3 dny v chladném sklepě odkalit. Šťávu pak stáhneme hadičkou a přefiltrujeme. Nyní šťávu doplníme měkkou vodou na množství 0,55 litru. Rozpustímev ní cukr a přidáme ještě 2dl alkoholu, vinný destilát a hřebíčkový a skořicový macerát.
Skořicový macerát: 0,5g celé skořice nacerujeme v 7ml 50% alkoholu v uzavřené lahvičce 6 týdnů.
Hřebíčkový macerát: 1g hřebíčku macerujeme stejně jako skořici.