Recept na Majoránka zahradní

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min

Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství majoránka účinky, majoránka použití, majoránkový čaj, bylinky v kuchyni, léčivé byliny, majoránka trávení, přírodní léčba, domácí bylinkářství, česká kuchyně
majoranka.jpg

Použití - kuchyně:                                                                                                                                                                                        Drhnutá se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Použití - léčitelství:                                                                                                                                                 V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a při bolestivých křečích ve střevech. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.

Majoránkový čaj:
Polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nesladíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.

Uvolňující koupel:
Připravíme ji z 10 polévkových lžic majoránky, kterou přelijeme dvěma litry horké vody. Necháme 15 minut vylouhovat a přecedíme do koupele.

 

Majoránka – použití v kuchyni a léčitelství

Použití v kuchyni
Majoránka se používá jako koření k dochucování polévek, omáček a masitých jídel, velmi často v kombinaci s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nepostradatelnou součástí zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráků.
Díky příznivému vlivu na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí a tučných jídel. Výborně zvýrazňuje chuť zvěřiny a pečených jater. Hodí se také do lehkých zeleninových a vaječných salátů.
Používá se v čerstvém i sušeném stavu. Velkou výhodou je, že neztrácí aroma a dobře se kombinuje s jiným kořením, například s tymiánem.


Použití v léčitelství
V léčitelství se majoránka využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení. Pomáhá při bolestivých křečích ve střevech.
Majoránkový čaj může ulevit při bolestech hlavy a nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.


Majoránkový čaj

Suroviny
1 polévková lžíce majoránky
2 šálky horké vody

Postup

  1. Majoránku zalijeme horkou vodou.

  2. Necháme louhovat asi 10 minut.

  3. Poté čaj scedíme.

Užívání
Čaj nesladíme.
Popíjíme několikrát denně po doušcích.


Uvolňující koupel z majoránky

Suroviny
10 polévkových lžic majoránky
2 litry horké vody

Postup

  1. Majoránku zalijeme horkou vodou.

  2. Necháme louhovat asi 15 minut.

  3. Nálev přecedíme a vlijeme do koupele.

Použití
Koupel působí uvolňujícím účinkem a pomáhá při napětí a únavě.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Brusinka

     - brusinka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. brusinka účinky, brusinkový čaj, brusinky močové cesty, léčivé byliny, přírodní léčba, čaj na močové cesty, bylinkový čaj, brusinka list, domácí bylinkářství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením. fenykl účinky, fenykl použití, fenyklový čaj, fenykl v kuchyni, léčivé koření, bylinkový čaj, fenykl proti nadýmání, přírodní léčba, domácí bylinkářství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Heřmánek pravý

     - heřmánek.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Heřmánek je jednoletá bylina. Sbírá se květ s krátkou stopkou. heřmánek účinky, heřmánkový čaj, heřmánek léčivý, kamilky, bylinky pro děti, přírodní léčba, heřmánkový olej, léčivé byliny, domácí bylinkářství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!