Recept na Majoránka zahradní
Použití - kuchyně: Drhnutá se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.
Použití - léčitelství: V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a při bolestivých křečích ve střevech. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.
Majoránkový čaj:
Polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nesladíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.
Uvolňující koupel:
Připravíme ji z 10 polévkových lžic majoránky, kterou přelijeme dvěma litry horké vody. Necháme 15 minut vylouhovat a přecedíme do koupele.
Majoránka – použití v kuchyni a léčitelství
Použití v kuchyni
Majoránka se používá jako koření k dochucování polévek, omáček a masitých jídel, velmi často v kombinaci s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nepostradatelnou součástí zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráků.
Díky příznivému vlivu na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí a tučných jídel. Výborně zvýrazňuje chuť zvěřiny a pečených jater. Hodí se také do lehkých zeleninových a vaječných salátů.
Používá se v čerstvém i sušeném stavu. Velkou výhodou je, že neztrácí aroma a dobře se kombinuje s jiným kořením, například s tymiánem.
Použití v léčitelství
V léčitelství se majoránka využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení. Pomáhá při bolestivých křečích ve střevech.
Majoránkový čaj může ulevit při bolestech hlavy a nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.
Majoránkový čaj
Suroviny
1 polévková lžíce majoránky
2 šálky horké vody
Postup
-
Majoránku zalijeme horkou vodou.
-
Necháme louhovat asi 10 minut.
-
Poté čaj scedíme.
Užívání
Čaj nesladíme.
Popíjíme několikrát denně po doušcích.
Uvolňující koupel z majoránky
Suroviny
10 polévkových lžic majoránky
2 litry horké vody
Postup
-
Majoránku zalijeme horkou vodou.
-
Necháme louhovat asi 15 minut.
-
Nálev přecedíme a vlijeme do koupele.
Použití
Koupel působí uvolňujícím účinkem a pomáhá při napětí a únavě.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Brusinka
Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. brusinka účinky, brusinkový čaj, brusinky močové cesty, léčivé byliny, přírodní léčba, čaj na močové cesty, bylinkový čaj, brusinka list, domácí bylinkářství- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta
-
Fenykl obecný
Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením. fenykl účinky, fenykl použití, fenyklový čaj, fenykl v kuchyni, léčivé koření, bylinkový čaj, fenykl proti nadýmání, přírodní léčba, domácí bylinkářství- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Heřmánek pravý






