Recept na Fenykl obecný
Použití - kuchyně: Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Použití - léčitelství: Uvolňuje křeče, pomáhá při plynatosti, nadýmání, má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Podporuje tvorbu mléka u matek. Využívá se při nachlazení a kašli jako čajová směs spolu se šalvějí.
Fenyklový čaj: 1-3 kávové lžičky rozdrcených semen zalijeme horkou vodou a necháme 10-15 minut odstát, poté přecedíme. Slazený medem se používá na nachlazení a kašel, neslazený má pozitivní účinky proti nadýmání a podporuje zažívání. Kojencům a malým dětem dáváme slabší čaj z 1/2 kávové lžičky a 1/8 litru horké vody.
Fenyklové kloktadlo:
Kloktadlo je výborné na zapáchající dech. 1-2g semen přelijeme 100 ml horké vody a připravujeme jako čaj. Vlažným nálevem kloktáme několikrát denně.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Brusinka
Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu.- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta
-
Majoránka zahradní
-
Heřmánek pravý