Recept na Majoránka zahradní

přidal(a) Iveta Kotalová
datum: 9. Srpen 2015
5/5
   ( 1 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
majoranka.jpg
Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství

Použití - kuchyně:                                                                                                                                                                                        Drhnutá se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Použití - léčitelství:                                                                                                                                                 V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a při bolestivých křečích ve střevech. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.

Majoránkový čaj:
Polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nesladíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.

Uvolňující koupel:
Připravíme ji z 10 polévkových lžic majoránky, kterou přelijeme dvěma litry horké vody. Necháme 15 minut vylouhovat a přecedíme do koupele.

 



Komentáře

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Bazalka

     - bazalka.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Bazalky jsou stálezelené rostliny nebo keře s aromatickou vůní. Její nať se využívá jak v léčitelství tak k dochucení jídel.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
    Publikováno
    29. Srpen 2015
  • Rebarbora

     - rebarbora.jpg
    Hodnocení receptu je 2.00Hodnocení receptu je 2.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Rebarbora-reveň je statná vytrvalá rostlina s mohutným oddenkem kterého využíváme v léčitelství a velkými šťavnatými dlouze řapíkatými listy které používáme v kuchyni
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
    Publikováno
    29. Srpen 2015
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
    Publikováno
    9. Srpen 2015
dort_uprava.jpg
Kdo by neměl rád sladké! Baví vás péct a tvořit? Chcete se naučit nové metody a ušetřit tak spoustu peněz při objednávání drahých dortů? 
Číst více
_zbr0727.jpg
Vánoce jsou přede dveřmi a vy stále nemáte žádný vhodný dárek pro Vaše nejbližší? Co dát babičce, mamince, co tetě? Máme pro Vás tip k nezaplacení.
Číst více


Partneři webu s recepty:

ProdejAuto.eu - soukromá automoto inzerce. Tisíce nabídek z celé ČR.


Jak se stát králem letního grilování? Stačí znát dobrý recept a mít dobrý plynový gril, který koupíte třeba na www.hawaj.cz.

Kojenecké oblečení, nábytek, hračky najdete ve Skonti.