Recept na Bazalka

přidal(a) Iveta
2/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
bazalka.jpg
Bazalky jsou stálezelené rostliny nebo keře s aromatickou vůní. Její nať se využívá jak v léčitelství tak k dochucení jídel.

Působí proti žaludečním křečím, snižuje nadýmání, usnadňuje odkašlávání, působí protizánětlivě a mírně antibioticky. Je tedy vhodná i při nespavosti i migréně a léčí afty v ústech.

Čaj z bazalky:                                                                                                                                                      Dvě lžičky čerstvé nebo sušené bazalky zalijeme 250 ml horké vody. Necháme pět minut pod pokličkou louhovat. Vlažný čaj můžeme použít jako kloktadlo i při léčbě aftů, nebo jako teplý nápoj proti kašli, který pijeme dvakrát denně po malých doušcích. Čaj též utišuje bolest a pomáhá při migréně.

Olej proti bolesti svalů:                                                                                                                                           Na uvolňující masáž je nejlepší bazalkový olej. Lístky z jednoho svazku bazalky natrháme nahrubo, v třecí misce je rozdrtíme, aby pustily vůni a přiléváme postupně litr olivového oleje. Olej i lístky pak dáme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme.

 


Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Brusinka

     - brusinka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
  • Majoránka zahradní

     - majoranka.jpg
    Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Z celkového počtu 5
    Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová

Chci ZDE článek / odkaz


Je libo ostrý a kvalitní kuchyňský nůž? Naše nabídka moderních kuchyňských nožů vás jistě zaujme!


Jedlé papíry

Máme skladem: Cukrářské potřeby, pomůcky na pečení, suroviny, marcipán

Rizoto recepty

Nejlepší recepty na rizoto na Receptnajidlo.cz

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Obuv pro celou rodinu.

Lewisie-zp.cz - obuv, zdrav. obuv, zdrav. potřeby, kosmetika, čaje ...

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!