Recept na Rebarbora

přidal(a) Iveta
2/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min

Rebarbora-reveň je statná vytrvalá rostlina s mohutným oddenkem kterého využíváme v léčitelství a velkými šťavnatými dlouze řapíkatými listy které používáme v kuchyni rebarbora účinky, rebarbora léčivá, rebarbora použití, rebarbora zdraví, kyselina šťavelová, bylinkářství, přírodní léčba, rebarbora kořen, domácí léčivé nálevy
rebarbora.jpg

Ingredience pro recept

Rebarbora ovlivňuje tvorbu krve, dokáže pročisti organismus. Má projímavý účinek.

Rebarbora se nesmí užívat při močovém písku, ledvinových kaméncích a jiných chorobách močového ústrojí a kloubů. Není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Řapíky se konzumují pouze tepelně opracované, nikdy syrové protože obsahují kyselinu šťavelovou. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou.

Nálev proti nechutenství:                                                                                                                                     Směs 10g kořene rebarbory, 20g listů máty peprné a 20g natě pelyňku přelijeme 250ml vroucí vody a necháme 15 minut odstát. Potom scedíme a užíváme třikrát denně pře jídlem polévkovou lžíci.

Na zácpu a průjem:                                                                                                                                               Ve velkých dávkách působí nálev z rebarbory jako projímadlo. Při zácpě si připravíme nálev z 20g kořene v osmině litru vroucí vody, necháme 15min odstát a poté užíváme.                                                                                                   V malých dávkách působí jako stavědlo. Připravíme nálev z 1g kořene a 125 ml vody a natřikrát denně vypijeme.

 

Rebarbora – účinky, použití a upozornění

Rebarbora ovlivňuje tvorbu krve, pomáhá pročistit organismus a má projímavé účinky. V lidovém léčitelství se používá především její kořen.


Upozornění
Rebarbora se nesmí užívat při močovém písku, ledvinových kaméncích a dalších onemocněních močového ústrojí a kloubů.
Není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Řapíky rebarbory se konzumují výhradně tepelně upravené, nikdy syrové, protože obsahují kyselinu šťavelovou.
Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou.


Použití v kuchyni
Z rebarbory se připravují
moučníky s tvarohem
náplně do knedlíků
ovocné polévky
kompoty
zavařeniny
koláče

Nejčastěji se používají oloupané a tepelně zpracované řapíky.


Nálev proti nechutenství

Suroviny
10 g kořene rebarbory
20 g listů máty peprné
20 g natě pelyňku
250 ml vroucí vody

Postup a užívání
Směs bylin zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat.
Poté scedíme.
Užíváme třikrát denně před jídlem jednu polévkovou lžíci.


Rebarbora při zácpě a průjmu

Při zácpě
Ve větších dávkách působí nálev z rebarbory jako projímadlo.
Připravíme nálev z 20 g kořene a 125 ml vroucí vody.
Necháme 15 minut louhovat a poté užíváme.

Při průjmu
V malých dávkách působí rebarbora jako stavědlo.
Připravíme nálev z 1 g kořene a 125 ml vody.
Vypijeme rozdělené do tří dávek během dne.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Brusinka

     - brusinka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. brusinka účinky, brusinkový čaj, brusinky močové cesty, léčivé byliny, přírodní léčba, čaj na močové cesty, bylinkový čaj, brusinka list, domácí bylinkářství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
  • Majoránka zahradní

     - majoranka.jpg
    Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Hodnocení receptu je 3.50Z celkového počtu 5
    Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství majoránka účinky, majoránka použití, majoránkový čaj, bylinky v kuchyni, léčivé byliny, majoránka trávení, přírodní léčba, domácí bylinkářství, česká kuchyně
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením. fenykl účinky, fenykl použití, fenyklový čaj, fenykl v kuchyni, léčivé koření, bylinkový čaj, fenykl proti nadýmání, přírodní léčba, domácí bylinkářství
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!