Recept na Rebarbora
Rebarbora ovlivňuje tvorbu krve, dokáže pročisti organismus. Má projímavý účinek.
Rebarbora se nesmí užívat při močovém písku, ledvinových kaméncích a jiných chorobách močového ústrojí a kloubů. Není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Řapíky se konzumují pouze tepelně opracované, nikdy syrové protože obsahují kyselinu šťavelovou. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou.
Nálev proti nechutenství: Směs 10g kořene rebarbory, 20g listů máty peprné a 20g natě pelyňku přelijeme 250ml vroucí vody a necháme 15 minut odstát. Potom scedíme a užíváme třikrát denně pře jídlem polévkovou lžíci.
Na zácpu a průjem: Ve velkých dávkách působí nálev z rebarbory jako projímadlo. Při zácpě si připravíme nálev z 20g kořene v osmině litru vroucí vody, necháme 15min odstát a poté užíváme. V malých dávkách působí jako stavědlo. Připravíme nálev z 1g kořene a 125 ml vody a natřikrát denně vypijeme.
Rebarbora – účinky, použití a upozornění
Rebarbora ovlivňuje tvorbu krve, pomáhá pročistit organismus a má projímavé účinky. V lidovém léčitelství se používá především její kořen.
Upozornění
Rebarbora se nesmí užívat při močovém písku, ledvinových kaméncích a dalších onemocněních močového ústrojí a kloubů.
Není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Řapíky rebarbory se konzumují výhradně tepelně upravené, nikdy syrové, protože obsahují kyselinu šťavelovou.
Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou.
Použití v kuchyni
Z rebarbory se připravují
moučníky s tvarohem
náplně do knedlíků
ovocné polévky
kompoty
zavařeniny
koláče
Nejčastěji se používají oloupané a tepelně zpracované řapíky.
Nálev proti nechutenství
Suroviny
10 g kořene rebarbory
20 g listů máty peprné
20 g natě pelyňku
250 ml vroucí vody
Postup a užívání
Směs bylin zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat.
Poté scedíme.
Užíváme třikrát denně před jídlem jednu polévkovou lžíci.
Rebarbora při zácpě a průjmu
Při zácpě
Ve větších dávkách působí nálev z rebarbory jako projímadlo.
Připravíme nálev z 20 g kořene a 125 ml vroucí vody.
Necháme 15 minut louhovat a poté užíváme.
Při průjmu
V malých dávkách působí rebarbora jako stavědlo.
Připravíme nálev z 1 g kořene a 125 ml vody.
Vypijeme rozdělené do tří dávek během dne.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Brusinka
Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu. brusinka účinky, brusinkový čaj, brusinky močové cesty, léčivé byliny, přírodní léčba, čaj na močové cesty, bylinkový čaj, brusinka list, domácí bylinkářství- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta
-
Majoránka zahradní
Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství majoránka účinky, majoránka použití, majoránkový čaj, bylinky v kuchyni, léčivé byliny, majoránka trávení, přírodní léčba, domácí bylinkářství, česká kuchyně- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Fenykl obecný
Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením. fenykl účinky, fenykl použití, fenyklový čaj, fenykl v kuchyni, léčivé koření, bylinkový čaj, fenykl proti nadýmání, přírodní léčba, domácí bylinkářství- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Autor
- Iveta Kotalová






