Recept na Žampionová polévka
Ingredience pro recept
| 200 g | žampionů |
| 40 g | másla |
| 1 lžíce | petrželové natě |
| drcený kmín | |
| špetka | muškátového květu |
| 40 g | hladké mouky |
| 1 l | vývaru |
| 1 dcl | smetany |
| 1 ks | žloutek |
| pažitka |
Očištěné žampiony pokrájíme na tenší plátky. Na másle zpěníme lžíci zelené petrželové naťě pokrájené nadrobno, trochu drceného kmínu a muškátového květu, přidáme pokrájené žampiony a pražíme asi 10 minut. Potom zasypeme moukou, za stálého míchání opražíme, zalejeme vývarem z kostí nebo zeleniny a pomalu vaříme asi 20 minut. Hotovou polévku ochutíme smetanou rozšlehanou se žloutkem a posekanou pažitkou.
Polévka se žampiony a smetanou
Ingredience:
-
300 g čerstvých žampionů
-
1 lžíce másla
-
1 lžíce hladké mouky
-
1 lžíce nasekané petrželové natě
-
Špetka drceného kmínu
-
Špetka muškátového květu
-
700 ml vývaru (zeleninového nebo kostního)
-
150 ml smetany
-
1 žloutek
-
Pažitka
-
Sůl podle chuti
Postup:
-
Příprava žampionů: Očištěné žampiony nakrájej na tenké plátky.
-
Restování: Na másle zpěň nasekanou petrželku, přidej kmín a muškátový květ.
-
Přidání žampionů: Vsyp nakrájené houby a opékej asi 10 minut, dokud nepustí vodu a nezměknou.
-
Zahuštění: Přidej mouku a za stálého míchání ji krátce opraž.
-
Vaření: Zalij vývarem, dobře promíchej a nech pomalu vařit asi 20 minut.
-
Zjemnění: Nakonec vmíchej smetanu rozšlehanou se žloutkem a přidej nasekanou pažitku.
-
Dochucení: Osol podle chuti a podávej teplé.
Tip:
Pro výraznější chuť můžeš přidat pár kapek citronové šťávy nebo trochu bílého vína.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






