Recept na Kulajda
Ingredience pro recept
| 1 hrst | čestvých hub |
| 6 ks | brambor |
| sůl | |
| kmín | |
| 3 ks | nového koření |
| 3 ks | celého pepře |
| 2 ks | bobkového listu |
| 1 ks | kysaná smetana |
| 3 lžičky | hladké mouky |
| 2 lžíce | octa |
| 1 hrst | sekaného kopru |
| 4 ks | vejce |
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.
Pravá jihočeská kulajda je tradiční polévka, která vyniká svou jemnou, krémovou chutí a výraznou vůní čerstvého kopru. Nejprve očistíme houby a nakrájíme je na větší kousky, aby si zachovaly texturu během vaření. Syrové oloupané brambory nakrájíme na rovnoměrné kostičky, což zajistí jejich stejnoměrné uvaření.
Houby s bramborami vložíme do osolené vody a přidáme klasické koření: kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, což trvá přibližně 15-20 minut.
Poté přidáme směs smetany s rozkvedlanou hladkou moukou, kterou promícháme, aby se polévka krásně zahustila. Krátce povaříme, aby se mouka dobře provařila a polévka získala příjemnou krémovou konzistenci. Následně kulajdu osolíme a okyselíme trochou octa podle chuti, což dodá polévce charakteristickou svěžest.
Přidáme hrst čerstvého, nasekaného kopru, který je nezbytnou součástí tohoto receptu a dodá polévce výraznou bylinkovou vůni. Nakonec opatrně rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme přímo do polévky. Vaříme je tři minuty na mírném ohni, aby bílky ztuhly a žloutky zůstaly poloměkké — přesně tak, jak to má pravá jihočeská kulajda být.
Po této době polévku sundáme z plotny a necháme vejce dojít dalších pět minut mimo tepelný zdroj, čímž zajistíme ideální konzistenci žloutků. Kulajdu podáváme horkou, nejlépe s čerstvým chlebem nebo opečenými krutony.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Játrová polévka
Netradiční polévka z jater polévka z jater, netradiční polévka, telecí játra, drůbeží játra, kořenová zelenina, jíška, tlučený pepř, mléko se žloutkem, sněhový svítek, česká kuchyně, hustá polévka, zdravé recepty, domácí polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta






