Recept na Kulajda

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 5 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Ingredience pro recept

1 hrstčestvých hub
6 ksbrambor
sůl
kmín
3 ksnového koření
3 kscelého pepře
2 ksbobkového listu
1 kskysaná smetana
3 lžičkyhladké mouky
2 lžíceocta
1 hrstsekaného kopru
4 ksvejce
Pravá jihočeský kulajda jihočeská kulajda, kulajda s houbami, tradiční česká polévka, kulajda recept, polévka s koprem, polévka s vejcem, krémová polévka, kulajda s brambory, česká kuchyně, jihočeská specialita

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.

 

Pravá jihočeská kulajda je tradiční polévka, která vyniká svou jemnou, krémovou chutí a výraznou vůní čerstvého kopru. Nejprve očistíme houby a nakrájíme je na větší kousky, aby si zachovaly texturu během vaření. Syrové oloupané brambory nakrájíme na rovnoměrné kostičky, což zajistí jejich stejnoměrné uvaření.

Houby s bramborami vložíme do osolené vody a přidáme klasické koření: kmín, nové koření, celý pepř a bobkový list. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, což trvá přibližně 15-20 minut.

Poté přidáme směs smetany s rozkvedlanou hladkou moukou, kterou promícháme, aby se polévka krásně zahustila. Krátce povaříme, aby se mouka dobře provařila a polévka získala příjemnou krémovou konzistenci. Následně kulajdu osolíme a okyselíme trochou octa podle chuti, což dodá polévce charakteristickou svěžest.

Přidáme hrst čerstvého, nasekaného kopru, který je nezbytnou součástí tohoto receptu a dodá polévce výraznou bylinkovou vůni. Nakonec opatrně rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme přímo do polévky. Vaříme je tři minuty na mírném ohni, aby bílky ztuhly a žloutky zůstaly poloměkké — přesně tak, jak to má pravá jihočeská kulajda být.

Po této době polévku sundáme z plotny a necháme vejce dojít dalších pět minut mimo tepelný zdroj, čímž zajistíme ideální konzistenci žloutků. Kulajdu podáváme horkou, nejlépe s čerstvým chlebem nebo opečenými krutony.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Zelná kyselica

     -
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Vaječná polévka

     - Vaječná polévka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Z celkového počtu 5
    Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Játrová polévka

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Netradiční polévka z jater polévka z jater, netradiční polévka, telecí játra, drůbeží játra, kořenová zelenina, jíška, tlučený pepř, mléko se žloutkem, sněhový svítek, česká kuchyně, hustá polévka, zdravé recepty, domácí polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!