Recept na Houbová polévka
Ingredience pro recept
| 2 lžíce | másla |
| 20 dkg | kořenové zeleniny |
| 2 hrsti | hub |
| sůl | |
| 2 ks | brambor |
| kmín | |
| 2 lžičky | hladké mouky |
| majoránka |
Na másle osmažíme krájenou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme houby (sušené předem namočíme min. na 1 hod.) osolíme a vaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s horkou vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory přidáme i s vodou do hrnce se zeleninou a houbami. Z másla a hladké mouky uděláme zásmažku, kterou zředíme studenou vodou, rozmícháme a zásmažkou zahustíme polévku a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku dochutíme solí, polévkovým kořením a majoránkou.
Na másle osmahneme najemno nakrájenou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer a petržel, dokud nezměkne a lehce nezíská zlatavou barvu. Poté zeleninu zalijeme vodou a přidáme houby – pokud používáme sušené hříby, je potřeba je předem namočit minimálně na jednu hodinu, aby změkly a uvolnily svou vůni. Polévku osolíme a necháme pomalu vařit, aby se chutě spojily.
Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s horkou osolenou a okmínovanou vodou, dokud nejsou měkké. Uvařené brambory spolu s částí vody z vaření přidáme do hrnce se zeleninou a houbami.
Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku – máslo rozpustíme, přidáme mouku a krátce osmahneme. Zásmažku zředíme studenou vodou a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Touto směsí zahustíme polévku a necháme ji ještě chvíli povařit, aby zhoustla a získala hladkou konzistenci.
Nakonec polévku dochutíme solí, polévkovým kořením, které dodá intenzivnější chuť, a sušenou majoránkou, která jí propůjčí typickou bylinkovou vůni. Výsledkem je chutná, jemně aromatická houbová polévka, ideální pro podzimní a zimní období.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová







