Recept na Houbová polévka

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Polévka z čerstvých nebo sušených hříbů houbová polévka, polévka z hříbů, sušené houby, čerstvé houby, kořenová zelenina, brambory v polévce, zásmažka, majoránka, polévková koření, česká kuchyně, tradiční polévka, hříbová polévka, recept na polévku z hub
Houbová polévka 1
  • Houbová polévka -

Ingredience pro recept

2 lžícemásla
20 dkgkořenové zeleniny
2 hrstihub
sůl
2 ksbrambor
kmín
2 lžičkyhladké mouky
majoránka

Na másle osmažíme krájenou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme houby (sušené předem namočíme min. na 1 hod.) osolíme a vaříme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s horkou vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory přidáme i s vodou do hrnce se zeleninou a houbami. Z másla a hladké mouky uděláme zásmažku, kterou zředíme studenou vodou, rozmícháme a zásmažkou zahustíme polévku a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku dochutíme solí, polévkovým kořením a majoránkou.

 

Na másle osmahneme najemno nakrájenou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer a petržel, dokud nezměkne a lehce nezíská zlatavou barvu. Poté zeleninu zalijeme vodou a přidáme houby – pokud používáme sušené hříby, je potřeba je předem namočit minimálně na jednu hodinu, aby změkly a uvolnily svou vůni. Polévku osolíme a necháme pomalu vařit, aby se chutě spojily.

Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s horkou osolenou a okmínovanou vodou, dokud nejsou měkké. Uvařené brambory spolu s částí vody z vaření přidáme do hrnce se zeleninou a houbami.

Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku – máslo rozpustíme, přidáme mouku a krátce osmahneme. Zásmažku zředíme studenou vodou a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Touto směsí zahustíme polévku a necháme ji ještě chvíli povařit, aby zhoustla a získala hladkou konzistenci.

Nakonec polévku dochutíme solí, polévkovým kořením, které dodá intenzivnější chuť, a sušenou majoránkou, která jí propůjčí typickou bylinkovou vůni. Výsledkem je chutná, jemně aromatická houbová polévka, ideální pro podzimní a zimní období.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Zelná kyselica

     -
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Kulajda

     -
    Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Z celkového počtu 5
    Pravá jihočeský kulajda jihočeská kulajda, kulajda s houbami, tradiční česká polévka, kulajda recept, polévka s koprem, polévka s vejcem, krémová polévka, kulajda s brambory, česká kuchyně, jihočeská specialita
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Vaječná polévka

     - Vaječná polévka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Z celkového počtu 5
    Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!