Recept na Česnečka se ztraceným vejcem
Ingredience pro recept
| 2 lžíce | olivového oleje |
| 5 stroužků | česneku |
| 1 l | hovězího vývaru |
| 2 ks | brambor |
| 1 ks | menší cibule |
| 1/2 lžičky | tymiánu |
| 1/2 lžičky | rozmarýnu |
| 1 lžička | drceného kmínu |
| sůl | |
| 1 lžíce | octa |
| 4 ks | vejce |
Na oleji zpěníme podrcený česnek, zalijeme vývarem, přidáme kostičky brambor, pokrájenou cibuli, tymián, rozmarýn, kmín, osolíme a necháme na mírném ohni vařit. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu s octem a pak do ní postupně rozklepneme opatrně vejce a uvaříme je (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat polotekutý). Vejce opatrně vyndáme naběračkou, rozdělíme na talíře a zalijeme polévkou. Podáváme s osmaženými krutony.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a krátce na něm zpěníme podrcený česnek, aby se rozvoněl, ale nezhořkl. Poté zalijeme česnek horkým vývarem a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, pokrájenou cibuli a bylinky – tymián, rozmarýn a špetku kmínu. Směs osolíme a necháme pomalu vařit na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké a polévka získá výraznou česnekovou chuť.
Mezitím si připravíme pošírovaná vejce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu s trochou octa. Do mírně vroucí vody pak opatrně rozklepneme vejce tak, aby se bílek obalil kolem žloutku. Vejce vaříme přibližně 3 minuty – bílek by měl ztuhnout, zatímco žloutek zůstane příjemně krémový. Hotová vejce vyjmeme děrovanou naběračkou a rozdělíme je do talířů.
Každé vejce zalijeme horkou česnekovou polévkou a nakonec doplníme křupavými osmaženými krutony. Polévka je ideální jako vydatný oběd nebo večeře, zvlášť v chladnějším období.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová







