Recept na Svíčková na smetaně
Ingredience pro recept
| 400.00 gr | hovězí svíčkové |
| 60.00 gr | slaniny |
| 1.00 ks | cibule |
| 40.00 gr | másla |
| 100.00 gr | kořenové zeleniny |
| 4.00 ks | celého pepře |
| 3.00 ks | nového koření |
| 2.00 ks | bobkového listu |
| 1/2 ks | citronu |
| 2.50 dl | smetany |
| 3.00 lžíce | hladké mouky |
| 0.00 | ocet |
| 0.00 | sůl |
Slaninu zbavenou kůže nakrájíme na proužky, maso opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou. Potom v něm uděláme ostrým nožem nebo špikovací jehlou otvory do nichž zasuneme proužky slaniny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme ve studené vodě a rovněž nakrájíme na kolečka.
Připravené maso osolíme, opepříme, opečeme v pekáčku na másle ze všech stran a vyjmeme je. Ve výpeku z masa orestujeme nakrájenou zeleninu, na ni vložíme zpět opečené maso, přidáme koření a zlehka podlijeme vývarem, necháme vychladnout a uložíme do chladničky odležet do rána. Poté přidáme citron omytý ve vlažné vodě a nakrájemý na plátky, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí nakrájíme přes vlákno na porce.
Z omáčky vyjmeme koření, přijilene smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku a necháme povařit. Povařenou omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme do omáčky. Nakonec přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme, necháme přejít varem a přelijeme přes porce masa. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem
Dobrá domácí svíčková na smetaně
INGREDIENCE:
- Hovězí maso (nejlépe svíčková nebo hovězí zadní)
- Slanina (bez kůže, nakrájená na proužky)
- Máslo
- Cibule (nakrájená na kolečka)
- Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer (nakrájené na kolečka)
- Citron (omytý, nakrájený na plátky)
- Sůl, pepř
- Koření: bobkový list, nové koření, celý pepř
- Vývar
- Smetana
- Hladká mouka
- Cukr, ocet (dle chuti)
- Knedlík – houskový nebo karlovarský
POSTUP:
1) Špikování masa
Slaninu zbavenou kůže nakrájíme na proužky.
Do masa uděláme ostrým nožem nebo špikovací jehlou otvory a slaninu do nich vpravíme.
Maso osolíme a opepříme.
2) Základ omáčky
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka.
3) Opečení
V pekáčku rozpustíme máslo.
Maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova a vyjmeme.
4) Restování zeleniny
Do výpeku vložíme cibuli a zeleninu.
Orestujeme lehce dohněda.
Na zeleninu vrátíme opečené maso.
Přidáme koření a lehce podlijeme vývarem.
5) Odležení
Pekáček necháme zcela vychladnout a uložíme do chladničky do druhého dne, aby se chuťově spojil základ.
6) Dušení
Druhý den přidáme plátky citronu.
Zakryjeme a dusíme do měkka.
Maso během dušení pravidelně přeléváme šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou.
7) Maso
Měkké maso vyjmeme a necháme zchladnout.
Poté krájíme přes vlákno na plátky.
8) Omáčka
Z výpeku vyjmeme koření.
Do vývaru vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou.
Necháme pět minut povařit.
Omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme zpět do omáčky.
Nakonec dochutíme solí, cukrem nebo octem.
Necháme krátce projít varem.
9) Podávání
Maso přelijeme omáčkou a servírujeme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
TIPY:
- Pro extra jemnou omáčku lze přidat lžičku brusinkového džemu.
- Pokud omáčka příliš zhoustne, stačí dolít trochou vývaru.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Venca26. srpna 2014 ve 15:40"Dobré svíčkové snad nikdo neodolá" Já ji nemůžu ani vidět! Já bliju i když ji někdo jí u stolu vedle v restauraci!
Podobné recepty
-
Křenová omáčka
Dobrá omáčka k vařenému jazyku. omáčka ke jazyku, křenová omáčka, bešamel, vařený jazyk, uzený jazyk, česká kuchyně, domácí recept, křen, smetanová omáčka, bešamelový základ, vařené maso, omáčka s křenem, tradiční recept, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuře v paprikové omáčce
Kuře s paprikou kuře s paprikou, kuře na paprice, kuřecí maso recepty, paprikové kuře, pečené kuře s paprikou, kuře v troubě, kuře ve vývaru, dušené kuře s paprikou, sladká paprika kuře, jednoduché kuřecí recepty, kuře s rýží, kuře s těstovinami, kuře na zelenině, kuře na másle, kuře v kastrolu, české recepty kuře, omáčka s paprikou, kuře do měkka, paprikové jídlo, rychlé kuřecí jídlo, domácí kuřecí recepty, kuře s barevnými paprikami, kuře pod pokličkou, tradiční kuřecí pokrm- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Játrová omáčka






