Recept na Svíčková na smetaně

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 4 hlasů)
1 komentář
Obtížnost: 3
Doba přípravy: do 1,5hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Svíčková na smetaně.jpg

Ingredience pro recept

400.00 grhovězí svíčkové
60.00 grslaniny
1.00 kscibule
40.00 grmásla
100.00 grkořenové zeleniny
4.00 kscelého pepře
3.00 ksnového koření
2.00 ksbobkového listu
1/2 kscitronu
2.50 dlsmetany
3.00 lžícehladké mouky
0.00 ocet
0.00 sůl
Dobré svíčkové snad nikdo neodolá svíčková na smetaně recept, domácí svíčková krok za krokem, tradiční česká svíčková, hovězí svíčková s knedlíkem, česká omáčka svíčková, recept na svíčkovou omáčku, špikování masa recept, hovězí maso na smetaně, slavnostní svíčková, rodinné české recepty, omáčky české kuchyně, svíčková se zeleninou, dušené hovězí recept, klasická svíčková omáčka, maso na smetaně recept, nejlepší svíčková recept, sváteční oběd česká kuchyně, omáčka z kořenové zeleniny, svíčková s citronem, knedlík se svíčkovou

Slaninu zbavenou kůže nakrájíme na proužky, maso opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou. Potom v něm uděláme ostrým nožem nebo špikovací jehlou otvory do nichž zasuneme proužky slaniny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme ve studené vodě a rovněž nakrájíme na kolečka.

Připravené maso osolíme, opepříme, opečeme v pekáčku na másle ze všech stran a vyjmeme je. Ve výpeku z masa orestujeme nakrájenou zeleninu, na ni vložíme zpět opečené maso, přidáme koření a zlehka podlijeme vývarem, necháme vychladnout a uložíme do chladničky odležet do rána. Poté přidáme citron omytý ve vlažné vodě a nakrájemý na plátky, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí nakrájíme přes vlákno na porce.

Z omáčky vyjmeme koření, přijilene smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku a necháme povařit. Povařenou omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme do omáčky. Nakonec přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme, necháme přejít varem a přelijeme přes porce masa. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem

 

Dobrá domácí svíčková na smetaně

INGREDIENCE:
- Hovězí maso (nejlépe svíčková nebo hovězí zadní)
- Slanina (bez kůže, nakrájená na proužky)
- Máslo
- Cibule (nakrájená na kolečka)
- Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer (nakrájené na kolečka)
- Citron (omytý, nakrájený na plátky)
- Sůl, pepř
- Koření: bobkový list, nové koření, celý pepř
- Vývar
- Smetana
- Hladká mouka
- Cukr, ocet (dle chuti)
- Knedlík – houskový nebo karlovarský

POSTUP:

1) Špikování masa  
Slaninu zbavenou kůže nakrájíme na proužky.  
Do masa uděláme ostrým nožem nebo špikovací jehlou otvory a slaninu do nich vpravíme.  
Maso osolíme a opepříme.

2) Základ omáčky  
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka.

3) Opečení  
V pekáčku rozpustíme máslo.  
Maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova a vyjmeme.

4) Restování zeleniny  
Do výpeku vložíme cibuli a zeleninu.  
Orestujeme lehce dohněda.  
Na zeleninu vrátíme opečené maso.  
Přidáme koření a lehce podlijeme vývarem.

5) Odležení  
Pekáček necháme zcela vychladnout a uložíme do chladničky do druhého dne, aby se chuťově spojil základ.

6) Dušení  
Druhý den přidáme plátky citronu.  
Zakryjeme a dusíme do měkka.  
Maso během dušení pravidelně přeléváme šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou.

7) Maso  
Měkké maso vyjmeme a necháme zchladnout.  
Poté krájíme přes vlákno na plátky.

8) Omáčka  
Z výpeku vyjmeme koření.  
Do vývaru vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou.  
Necháme pět minut povařit.  
Omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme zpět do omáčky.  
Nakonec dochutíme solí, cukrem nebo octem.  
Necháme krátce projít varem.

9) Podávání  
Maso přelijeme omáčkou a servírujeme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

TIPY:
- Pro extra jemnou omáčku lze přidat lžičku brusinkového džemu.  
- Pokud omáčka příliš zhoustne, stačí dolít trochou vývaru.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář


  • Autor: Venca26. srpna 2014 ve 15:40
    "Dobré svíčkové snad nikdo neodolá" Já ji nemůžu ani vidět! Já bliju i když ji někdo jí u stolu vedle v restauraci!

Podobné recepty

  • Křenová omáčka

     - s jazykem
    Hodnocení receptu je 4.17Hodnocení receptu je 4.17Hodnocení receptu je 4.17Hodnocení receptu je 4.17Z celkového počtu 5
    Dobrá omáčka k vařenému jazyku. omáčka ke jazyku, křenová omáčka, bešamel, vařený jazyk, uzený jazyk, česká kuchyně, domácí recept, křen, smetanová omáčka, bešamelový základ, vařené maso, omáčka s křenem, tradiční recept, vaření, jídlo
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Kuře v paprikové omáčce

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Kuře s paprikou kuře s paprikou, kuře na paprice, kuřecí maso recepty, paprikové kuře, pečené kuře s paprikou, kuře v troubě, kuře ve vývaru, dušené kuře s paprikou, sladká paprika kuře, jednoduché kuřecí recepty, kuře s rýží, kuře s těstovinami, kuře na zelenině, kuře na másle, kuře v kastrolu, české recepty kuře, omáčka s paprikou, kuře do měkka, paprikové jídlo, rychlé kuřecí jídlo, domácí kuřecí recepty, kuře s barevnými paprikami, kuře pod pokličkou, tradiční kuřecí pokrm
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Játrová omáčka

     -
    Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Z celkového počtu 5
    Omáčka z vepřových nebo kuřecích jatýrek.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!