Recept na Rajská omáčka
Ingredience pro recept
| 40 g | hery |
| 40 g | cibule |
| 60 g | hladké mouky |
| 1 ks | bobkového listu |
| tymián | |
| 4 ks | celého pepře |
| 2 ks | nového koření |
| celá skořice | |
| 1 ks | hřebíčku |
| 2 lžíce | rajského protlaku |
| 10 g | cukru |
| 20 g | másla |
| 2 lžíce | smetany |
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Rostlinný tuk rozpustíme v kastrolu na plotně, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji jen zpěnit, aby zůstala světlá. Na zpěněnou cibuli přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme žlutou cibulovou jíšku. Zředíme ji vlažnou vodou nebo vývarem z masa či kostí a dobře rozmícháme. Přidáme koření (bobkový list, špetku tymiánu, celý pepř, nové koření, skořice, hřebíček). osolíme a za občasného zamíchání asi 30 min povaříme. Povařený základ přecedíme, přidáme rajčatový protlak, podle chuti přisolíme nebo přisladíme a krátce povaříme. Zdá-li se nám omáčka řídká, můžeme ji zahustit strouhaným perníkem. Nakonec přidáme trochu kečupu a zjemníme kouskem čerstvého másla nebo sladkou smetanou.
Rajskou omáčku podáváme nejčastěji k vařenému hovězímu či vepřovému masu nebo k plněným paprikám.






