Recept na Křenová omáčka

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 6 hlasů)
2 komentáře
Obtížnost: 2
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Křenová omáčka
  • Křenová omáčka - foto.Romča Langerová
  • Křenová omáčka - foto-Romča Langerová

Ingredience pro recept

40 ghery
60 ghladké mouky
sůl
2 dclmléka
2 dclsmetany
nastrouhaného křenu
20 gmásla
Dobrá omáčka k vařenému jazyku. omáčka ke jazyku, křenová omáčka, bešamel, vařený jazyk, uzený jazyk, česká kuchyně, domácí recept, křen, smetanová omáčka, bešamelový základ, vařené maso, omáčka s křenem, tradiční recept, vaření, jídlo

Rostlinný tuk rozpustíme v kastrolu na plotně, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světle žlutou jíšku. Zředíme ji vlažnou vodou nebo vývarem , osolíme, přidáme mléko, dobře rozmícháme a za častého míchání asi 30 minut povaříme. Povařený základ (bešamel) přecedíme, přidáme smetanu, podle chuti přisolíme nebo přisladíme a necháme přejít varem. Do hotové omáčky přidáme nastrouhaný křen (křen dobře očistíme, opláchneme ve studené vodě a na jemném struhadle nastrouháme. Nemáme-li křen čerstvý použijeme Křeník)       a kousek čerstvého másla.

Omáčku podáváme k vařenému nebo uzenému masu.

 

Dobrá omáčka k vařenému jazyku

Ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného tuku

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 300 ml vody nebo vývaru

  • 200 ml mléka

  • 100 ml smetany

  • Sůl podle chuti

  • 1 lžička cukru (volitelné – pro jemnější chuť)

  • 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (nebo Křeník)

  • 1 lžička másla


Postup:

  1. Základní jíška:
    V kastrolu na mírném ohni rozpusť rostlinný tuk. Přisyp hladkou mouku a za stálého míchání připrav světle žlutou jíšku.

  2. Zředění:
    Postupně přilévej vlažnou vodu nebo vývar, stále míchej, aby nevznikly hrudky. Přidej mléko, osol a nech omáčku pomalu vařit asi 30 minut za častého míchání.

  3. Zjemnění:
    Základní bešamelovou omáčku přeceď, přidej smetanu a podle chuti dosol nebo lehce přislaď. Krátce přejdi varem, aby se chutě spojily.

  4. Křenová chuť:
    Do hotové omáčky vmíchej čerstvě nastrouhaný křen (nebo Křeník, pokud nemáš čerstvý). Nakonec přidej kousek másla pro zjemnění a lesk.

  5. Podávání:
    Omáčku podávej k vařenému nebo uzenému jazyku, ale skvěle se hodí i k vařenému hovězímu masu nebo uzeninám.

Tip:
Pokud máš rád výraznější chuť, přidej trochu citronové šťávy nebo kapku octa – omáčka získá svěží nádech.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář


  • Autor: Pepa04. února 2013 ve 08:16
    To je pochoutka
  • Autor: Antonin16. února 2014 ve 15:08
    dobré - jednoduché a rychlé

Podobné recepty

  • Kuře v paprikové omáčce

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Kuře s paprikou kuře s paprikou, kuře na paprice, kuřecí maso recepty, paprikové kuře, pečené kuře s paprikou, kuře v troubě, kuře ve vývaru, dušené kuře s paprikou, sladká paprika kuře, jednoduché kuřecí recepty, kuře s rýží, kuře s těstovinami, kuře na zelenině, kuře na másle, kuře v kastrolu, české recepty kuře, omáčka s paprikou, kuře do měkka, paprikové jídlo, rychlé kuřecí jídlo, domácí kuřecí recepty, kuře s barevnými paprikami, kuře pod pokličkou, tradiční kuřecí pokrm
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Játrová omáčka

     -
    Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Z celkového počtu 5
    Omáčka z vepřových nebo kuřecích jatýrek.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Omáčka z fazolových lusků

     - Omáčka z fazolových lusků.jpg
    Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Hodnocení receptu je 3.67Z celkového počtu 5
    Fazolové lusky v omáčce
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!