Recept na Křenová omáčka
Ingredience pro recept
| 40 g | hery |
| 60 g | hladké mouky |
| sůl | |
| 2 dcl | mléka |
| 2 dcl | smetany |
| nastrouhaného křenu | |
| 20 g | másla |
Rostlinný tuk rozpustíme v kastrolu na plotně, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světle žlutou jíšku. Zředíme ji vlažnou vodou nebo vývarem , osolíme, přidáme mléko, dobře rozmícháme a za častého míchání asi 30 minut povaříme. Povařený základ (bešamel) přecedíme, přidáme smetanu, podle chuti přisolíme nebo přisladíme a necháme přejít varem. Do hotové omáčky přidáme nastrouhaný křen (křen dobře očistíme, opláchneme ve studené vodě a na jemném struhadle nastrouháme. Nemáme-li křen čerstvý použijeme Křeník) a kousek čerstvého másla.
Omáčku podáváme k vařenému nebo uzenému masu.
Dobrá omáčka k vařenému jazyku
Ingredience:
-
2 lžíce rostlinného tuku
-
2 lžíce hladké mouky
-
300 ml vody nebo vývaru
-
200 ml mléka
-
100 ml smetany
-
Sůl podle chuti
-
1 lžička cukru (volitelné – pro jemnější chuť)
-
2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu (nebo Křeník)
-
1 lžička másla
Postup:
-
Základní jíška:
V kastrolu na mírném ohni rozpusť rostlinný tuk. Přisyp hladkou mouku a za stálého míchání připrav světle žlutou jíšku. -
Zředění:
Postupně přilévej vlažnou vodu nebo vývar, stále míchej, aby nevznikly hrudky. Přidej mléko, osol a nech omáčku pomalu vařit asi 30 minut za častého míchání. -
Zjemnění:
Základní bešamelovou omáčku přeceď, přidej smetanu a podle chuti dosol nebo lehce přislaď. Krátce přejdi varem, aby se chutě spojily. -
Křenová chuť:
Do hotové omáčky vmíchej čerstvě nastrouhaný křen (nebo Křeník, pokud nemáš čerstvý). Nakonec přidej kousek másla pro zjemnění a lesk. -
Podávání:
Omáčku podávej k vařenému nebo uzenému jazyku, ale skvěle se hodí i k vařenému hovězímu masu nebo uzeninám.
Tip:
Pokud máš rád výraznější chuť, přidej trochu citronové šťávy nebo kapku octa – omáčka získá svěží nádech.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Pepa04. února 2013 ve 08:16To je pochoutka
- Autor: Antonin16. února 2014 ve 15:08dobré - jednoduché a rychlé
Podobné recepty
-
Kuře v paprikové omáčce
Kuře s paprikou kuře s paprikou, kuře na paprice, kuřecí maso recepty, paprikové kuře, pečené kuře s paprikou, kuře v troubě, kuře ve vývaru, dušené kuře s paprikou, sladká paprika kuře, jednoduché kuřecí recepty, kuře s rýží, kuře s těstovinami, kuře na zelenině, kuře na másle, kuře v kastrolu, české recepty kuře, omáčka s paprikou, kuře do měkka, paprikové jídlo, rychlé kuřecí jídlo, domácí kuřecí recepty, kuře s barevnými paprikami, kuře pod pokličkou, tradiční kuřecí pokrm- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Játrová omáčka
-
Omáčka z fazolových lusků








