Recept na Játra se slaninou
Ingredience pro recept
| 500 g | vepřových jater |
| mletý černý pepř | |
| hladká mouka | |
| 1/2 lžičky | worcestrová omáčka |
| 1 lžička | citronové šťávy |
| slanina | |
| sůl |
Játra omyjeme. odblaníme, nakrájíme na plátky a lehce opepříme. Plátky jater obalíme v mouce a vložíme na rozehřátý olej. Játra nikdy nesolíme před jejich úpravou, ztvrdla by. Rovněž je musíme smažit pomalu, aby se na povrchu neutvořila kůrka, protože by pak zhořkla. Hotová játra vyjmeme a uchováme v teple.
Do výpeku vmícháme lžíci mouky, osmahneme ji, zalijeme vodou a osolíme nebo přidáme asi půl kostičky masoxu. Omáčku za stálého míchání povaříme a pak dochutíme worcesterem a citronem. Plátky skaniny osmahneme na pánvi z obou stran dokřupava. Játra rozložíme na talíře, osolíme, přelijem omáčkou a ozdobíme plátky slaniny. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky nebo dušenou rýží.
Chutná vepřová játra
Ingredience:
-
500 g vepřových jater (omytých, odblaněných a nakrájených na plátky)
-
Sůl podle chuti (po úpravě)
-
Mletý pepř podle chuti
-
2 lžíce hladké mouky (na obalení)
-
2 lžíce oleje (na smažení)
-
1 lžíce hladké mouky (na zahuštění omáčky)
-
200 ml vody
-
1/2 kostky masoxu (nebo podle chuti)
-
1 lžíce worcesterové omáčky
-
Šťáva z 1/2 citronu
-
100 g slaniny (na ozdobu)
-
Smažené bramborové hranolky nebo dušená rýže (na přílohu)
Postup:
-
Příprava jater:
Játra omyj, odblaněte a nakrájej na plátky. Lehce je opepři a obal v mouce. -
Smažení jater:
Na rozehřátém oleji smaž játra pomalu, aby se na povrchu neudělala kůrka, která by mohla zhořknout. Smaž je dozlatova z obou stran. Játra nikdy nesolíme před smažením, protože by ztvrdla. -
Příprava omáčky:
V výpeku z jater osmaž lžíci mouky, přidej vodu a osol. Pokud chceš intenzivnější chuť, přidej půl kostky masoxu. Omáčku povař za stálého míchání, aby se nezdrclo. Dochutíme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou. -
Příprava slaniny:
Slaninu nakrájej na plátky a osmaž na pánvi z obou stran dokřupava. -
Dokončení pokrmu:
Hotová játra rozlož na talíře, osol je, přelij omáčkou a ozdob plátky osmažené slaniny. -
Podávání:
Podávej s bramborovými hranolky nebo dušenou rýží.
Tip:
Pro bohatší chuť můžeš přidat do omáčky trochu smetany na zjemnění.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Játra v kukuřičné krustě
Smažená játra v kukuřičných lupínkách smažená játra, játra v kukuřičných lupínkách, kuřecí játra, vepřová játra, obalování v kukuřičných lupínkách, smažené játra, domácí recept, křupavá játra, jednoduchý recept, játrové pokrmy, česká kuchyně, rychlý oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Křenová omáčka
-
Restovaná játra






