Recept na Játra po uhersku
Ingredience pro recept
| 500 g | vepřových jater |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| mletá sladká paprika | |
| 1 ks | cibule |
| 100 g | anglické slaniny |
| sádlo | |
| 2 ks | mrkve |
| kousek | celeru |
| 3 ks | rajčat |
| 3 ks | nového koření |
| 1 lžička | cukru |
| masový vývar | |
| snítka | rozmarýnu |
| 1 lžíce | hladké mouky |
| 1 ks | malého pórku |
| 1 ks | červené kapie |
Játra omyjeme, odblaníme a osušíme. Nakrájíme na plátky nebo nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v červené paprice. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky, opečeme na sádle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Krátce opečeme a vložíme játra. Přidáme oloupaná rajčata, nakrájená na tenké plátky, nové koření a cukr. Podlijeme vývarem, přidáme snítku rozmarýnu a pod poklicí dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme, tak abychom měli dostatek šťávy. Nakonec šťávu zahustíme jížkou.Přidáme nakrájený porek a papriku a společně provaříme.
Vepřová játra od Nikoly Behenské
Ingredience:
-
500 g vepřových jater (omytých, odblaněných a osušených)
-
Sůl, pepř podle chuti
-
1 lžíce červené papriky (na obalení)
-
1 cibule (nakrájená nadrobno)
-
100 g slaniny (nakrájené na kostičky)
-
2 lžíce sádla (na opečení)
-
2 lžíce nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer)
-
2 rajčata (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
-
1/2 lžičky nového koření
-
1/2 lžičky cukru
-
300 ml vývaru
-
1 snítka rozmarýnu
-
1/2 pórku (nakrájeného)
-
1 červená paprika (nakrájená na proužky)
Postup:
-
Příprava jater:
Játra omyj, odblaněte a osušte. Nakrájej na plátky nebo nudličky, osol, opepři a obal ve červené paprice. -
Restování cibule a slaniny:
Na sádle orestuj nadrobno nakrájenou cibuli a kostičky slaniny do zlatova. -
Přidání kořenové zeleniny:
Přidej nastrouhanou kořenovou zeleninu a krátce ji opeč, aby se uvolnily její chutě. -
Přidání jater a rajčat:
Vlož obalená játra do pánve, přidej nakrájená rajčata, nové koření a cukr. Promíchej. -
Dusení:
Podlij vývarem, přidej snítku rozmarýnu a dus pod poklicí, dokud nebudou játra měkká. Během dušení podle potřeby podlévej vývarem, aby bylo dostatek šťávy. -
Zahuštění:
Jakmile jsou játra měkká, šťávu zahustíme jíškou (nebo trochou mouky rozmíchané ve vodě) a dobře promícháme. -
Dokončení:
Přidej nakrájený pórek a papriku, promíchej a společně povařte ještě pár minut. -
Podávání:
Podávej s bramborovou kaší, rýží nebo čerstvým pečivem.
Tip:
Pro jemnější chuť můžeš do omáčky přidat i trochu smetany. Pokud máš rád pikantní jídla, přidej více nového koření nebo chilli papričky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Játra v kukuřičné krustě
Smažená játra v kukuřičných lupínkách smažená játra, játra v kukuřičných lupínkách, kuřecí játra, vepřová játra, obalování v kukuřičných lupínkách, smažené játra, domácí recept, křupavá játra, jednoduchý recept, játrové pokrmy, česká kuchyně, rychlý oběd, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Křenová omáčka
-
Restovaná játra






