Recept na Vepřová panenka Wellington
Ingredience pro recept
žloutek | |
pepř | |
bylinky (tymián, rozmarýn, apod) | |
listové těsto | |
špetka | soli |
0,5 kg | vepřové panenky |
1 lžíce | olivového oleje |
15 dkg | tence nakrájené slaniny |
150 g | žampionů |
2 lžíce | dijonské hořčice |
Postup:
Panenku si omyjeme, odblaníme, zprudka opečeme ze všech stran, poté osolíme, opepříme a potřeme celou hořticí a necháme schládnout. Žampiony nakrájíme na kousky a spolu s ořechy rozsekáme. Pak tuto směs opražíme na pánvi, aby se ze žampionů odpařila voda. Na pečícím papíře, nebo potravinové folii rozložíme plátky slaniny a posypeme bylinkami. Na toto lůžko položíme nachystanou panenku, zabalíme a dáme do lednice zaležet na pár hodin. Poté vybalíme a zase zabalíme do listového těsta, kraje pořádně utěsníme a dáme opět do lednice, tentokrát zchladit.
Do pekáčku připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem všude a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Díky nim se nebude listové těsto příliš nafukovat a bude držet tvar. Posypeme krystalky soli a dáme do pořádně vytopené trouby, do střední části. Pečeme 25 - 35 minut, podle toho, jak chceme mít panenku propečenou, jestli do růžova, nebo do bíla. Po upečení necháme asi 10 minut odpočinout a pak krájíme na silná kolečka a podáváme s bramborovou kaší, nebo zeleninou na másle.