Recept na Vepřová panenka Wellington
Ingredience pro recept
| žloutek | |
| pepř | |
| bylinky (tymián, rozmarýn, apod) | |
| listové těsto | |
| špetka | soli |
| 0,5 kg | vepřové panenky |
| 1 lžíce | olivového oleje |
| 15 dkg | tence nakrájené slaniny |
| 150 g | žampionů |
| 2 lžíce | dijonské hořčice |
Postup:
Panenku si omyjeme, odblaníme, zprudka opečeme ze všech stran, poté osolíme, opepříme a potřeme celou hořticí a necháme schládnout. Žampiony nakrájíme na kousky a spolu s ořechy rozsekáme. Pak tuto směs opražíme na pánvi, aby se ze žampionů odpařila voda. Na pečícím papíře, nebo potravinové folii rozložíme plátky slaniny a posypeme bylinkami. Na toto lůžko položíme nachystanou panenku, zabalíme a dáme do lednice zaležet na pár hodin. Poté vybalíme a zase zabalíme do listového těsta, kraje pořádně utěsníme a dáme opět do lednice, tentokrát zchladit.
Do pekáčku připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem všude a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Díky nim se nebude listové těsto příliš nafukovat a bude držet tvar. Posypeme krystalky soli a dáme do pořádně vytopené trouby, do střední části. Pečeme 25 - 35 minut, podle toho, jak chceme mít panenku propečenou, jestli do růžova, nebo do bíla. Po upečení necháme asi 10 minut odpočinout a pak krájíme na silná kolečka a podáváme s bramborovou kaší, nebo zeleninou na másle.
Delikatesní vepřová panenka v listovém těstě (Autor: Romča Langerová)
POSTUP:
Panenku omyjeme, odblaníme a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi. Poté ji osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a necháme vychladnout.
Žampiony nakrájíme na kousky, přidáme ořechy a vše rozsekáme najemno. Směs opečeme na pánvi, dokud se neodpaří voda ze žampionů.
Na pečicí papír nebo potravinovou fólii rozložíme plátky slaniny a posypeme je bylinkami. Na slaninové lůžko položíme připravenou panenku, pevně zabalíme a dáme do lednice odležet na několik hodin.
Poté maso vybalíme ze slaniny a zabalíme do listového těsta. Okraje dobře utěsníme a uložíme znovu do lednice, aby těsto vychladlo.
Do pekáčku dáme pečicí papír, přeneseme na něj Wellington, potřeme ho žloutkem a tupou stranou nože vytvoříme dekorativní zářezy, které zároveň zabrání nadměrnému nafukování těsta. Posypeme hrubozrnnou solí.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě 25–35 minut podle požadovaného stupně propečení (do růžova či více dopečené). Po vytažení necháme 10 minut odpočinout.
Krájíme na silná kolečka a podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninou na másle.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





