Recept na Chlapácká krkovice
Ingredience pro recept
| 1 kg | krkovice vcelku |
| 4 lžičky | dijonská hořčice |
| pepř | |
| sůl | |
| čerstvé bylinky | |
| 4 stroužky | česneku |
| 2 ks | cibule |
| 250 ml | horké vody |
| 1/2 kostky | masoxu |
Krkovici omyjeme, osušíme a krájíme na plátky, které nedokrojíme až do konce. Připravíme si směs na potírání. Hořčici, čerstvě mletý peř, sůl, bylinky (rozmarým, tymián apod.) dle chuti a prolisovaný česnek smícháme na pastu. Jednotlivé plátky pomažeme a vkládáme mezi ně na kolečka nakrájenou cibulí. Maso složíme do původního tvaru a svážeme provázkem nebo sepneme špejlí. Potřeme směsí a vložíme do pekáčku. Zalijeme 250ml teplé vody, ve které jsme rozpustili 1/2 kostky masoxu. Pečeme v předehřáté troubě překryté alobalem cca 45 min. Poté sejmeme alobal a dopečeme.
Doporučujeme: Brambory nakrájet na kolečka 1/2cm široká a klademe je okolo masa a pečeme společně.
Pikantní pečená krkovice
Ingredience:
-
1 kg vepřové krkovice (vcelku)
-
Sůl
-
Čerstvě mletý pepř
-
2 lžíce hořčice
-
2–3 stroužky česneku (prolisované)
-
Bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, majoránka)
-
2 cibule (nakrájené na kolečka)
-
250 ml teplé vody
-
1/2 kostky masoxu
-
2 lžíce oleje
-
Alobal na zakrytí
-
Volitelné: 5–6 brambor (na pečení spolu s masem)
Postup:
-
Příprava masa:
Krkovici omyj, osuší a nakrájej na plátky tak, aby zůstala na spodní straně spojená (nedokroj až do konce). -
Pasta na potírání:
V misce smíchej hořčici, pepř, sůl, nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Vytvoř pastu, kterou potřeme jednotlivé zářezy masa i povrch. -
Plnění cibulí:
Do každého zářezu vlož kolečko cibule. Maso poté slož zpět do původního tvaru a svaž kuchyňským provázkem nebo zajisti špejlí. Zbytkem směsi potřete povrch masa. -
Pečení:
Maso přendej do pekáče, zalij teplou vodou s rozpuštěným masoxem. Přikryj alobalem a peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Poté alobal sejmě a dopeč odkryté dalších 20–30 minut, aby maso zezlátlo. -
Volitelně – brambory:
Brambory nakrájej na kolečka silná asi 0,5 cm, rozlož je kolem masa a peč společně – krásně nasáknou výpek a budou křupavé. -
Podávání:
Podávej s pečenými brambory nebo bramborovým knedlíkem a zelným salátem.
Tip:
Pro extra šťavnatý výsledek můžeš do výpeku během pečení přidat trochu piva nebo bílého vína.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






