Recept na Bolehošťský závitek
Ingredience pro recept
| 3 hrsti | sušených hub |
| 2 ks | cibule |
| 150 g | slaniny |
| 4 stroužky | česneku |
| 1 lžíce | strouhaného křenu |
| 200 g | kysaného zelí |
| 3 ks | dvojité plátky kotlety |
| sůl | |
| pepř | |
| hladká mouka | |
| 1 lžíce | sádla |
| 300 ml | vývaru |
Nejprve si namočíme sušené houby do vody, po půl hodině scedíme a necháme odkapat. Na nakrájené najemno cibuli restujeme slaninu, po chvilce přidáme část hub, prolisovaný česnek, nastrouhaný křen a nakrájené kysané zelí, také vymačkané, ještě chvilku restujeme a dáme bokem. Dvoj plátky otevřeme a naklepeme do tenka, osolíme a opepříme. Na každý dáme část připravené směsi, zabalíme, spíchneme párátky a obalíme v hladké mouce. Do pekáčku vytřené sádlem naskládáme závitky a pečeme v troubě asi 30 minut na 160 st. Pak podlijeme vývarem, přidáme zbylé houby a směs a dopečeme asi 20 minut. Závitky vyjmeme a výpek mixneme tyčovým mixérem, zaprášíme moukou a krátce povaříme. Podáváme, s bramborem, bramboráčky, nebo bramborovým knedlíkem.
Bolehošťský závitek (řízek s kysaným zelím a houbami)
Ingredience:
-
4 plátky hovězího nebo vepřového masa (např. kýta, plec)
-
2 hrsti sušených hub
-
100 g slaniny
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 menší kousek čerstvého křenu (nastrouhaný)
-
200 g kysaného zelí (vymačkané)
-
1–2 lžíce hladké mouky
-
1–2 bobkové listy
-
Sůl, pepř
-
Vývar (cca 300 ml)
-
Sádlo na pečení
Postup:
-
Příprava hub: Sušené houby namoč do vody a nech asi 30 minut nabobtnat. Poté scedíš a necháš okapat.
-
Základ směsi: Na jemně nakrájené cibuli orestuj slaninu, přidej část hub, česnek, nastrouhaný křen a vymačkané zelí. Krátce restuj a odlož bokem.
-
Maso: Dvojplátky masa rozkroj, rozlož a naklep na tenko. Osol a opepři.
-
Plnění: Na každý plátek dej část připravené směsi, zabal do závitku, zajisti párátky a obal v hladké mouce.
-
Pečení: Do pekáčku vytřeného sádlem naskládej závitky a peč v troubě na 160 °C asi 30 minut.
-
Dopékání: Poté podlij vývarem, přidej zbylé houby a směs a dopeč dalších cca 20 minut.
-
Omáčka: Závitky vyjmi, výpek rozmixuj tyčovým mixérem, zapraž moukou a krátce povař, aby vznikla jemná omáčka.
-
Podávání: Podávej s brambory, bramboráčky nebo bramborovým knedlíkem.
Tip:
Pokud chceš omáčku pikantnější, přidej trochu hořčice nebo kapku octa.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





