Recept na Vepřové kousky na kari
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a na oleji zpěníme. Vepřové plecko (kýtu apod.) nakrájíme na kousky, přidáme k cibuli a osmažíme. Osolíme, přidáme kari koření, podlijeme a dusíme doměkka.
Podrobný postup na Vepřové kousky na kari
Ingredience:
-
600g vepřové plecko (nebo kýta)
-
2 střední cibule
-
2-3 lžíce oleje
-
1-2 lžičky kari koření (dle chuti)
-
sůl dle chuti
-
cca 200ml vody nebo vývaru
Postup:
-
Příprava surovin:
-
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
-
Vepřové maso opláchněte a nakrájejte na menší kostičky nebo nudličky, podle preference.
-
-
Opékání cibule:
-
Rozpalte v hrnci nebo hlubší pánvi olej.
-
Přidejte nakrájenou cibuli, orestujte ji na střední teplotě do zlatova, občas míchejte.
-
-
Přidání masa:
-
K osmažené cibuli přidejte nakrájené vepřové maso.
-
Za častého míchání ho opečte, až pustí šťávu a zatáhne se ze všech stran.
-
-
Kořenění:
-
Maso osolte a posypte kari kořením. Důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně obalilo na masu.
-
-
Podlití a dušení:
-
Podlijte maso vodou nebo vývarem tak, aby bylo skoro ponořené, ale neplavalo.
-
Přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne (zhruba 45–60 minut), podle potřeby občas podlijte, případně promíchejte.
-
-
Dochucení a podávání:
-
Na závěr podle chuti dosolte a pokud je potřeba, přidejte ještě špetku kari koření.
-
Podávejte nejlépe s dušenou rýží nebo s těstovinami.
-
Tipy:
-
Jídlo můžete na závěr zjemnit lžící smetany nebo přidat trochu másla pro jemnější chuť.
-
Pro pikantnější variantu přidejte špetku chilli nebo stroužek česneku.
Dobrou chuť!