Recept na Úpický řízek
Ingredience pro recept
| ŘÍZEK | |
| 400 g | vepřového masa |
| sůl | |
| 40 g | hladké mouky |
| 1-2 ks | vejce |
| 2-3 lžíce | mléka |
| 100 g | strouhanky |
| olej | |
| ZELÍ | |
| 0,5 kg | kysaného zelí |
| kmín | |
| 4 lžíce | oleje |
| 2 ks | cibule |
| 0,5 ks | brambory |
| 1 lžíce | hladké mouky |
| cukr | |
| ocet | |
| KNEDLÍK | |
| 500 g | polohrubé mouky |
| 2 ks | housky |
| 3 dl | vlažného mléka |
| 25 g | kvasnic |
| 1 lžička | cukru |
Vepřový smažený řízek:
Vepřové plátky (kotleta, kýta) opláchneme ve studené vodě, osušíme, naklepeme, posolíme a obalujeme v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Olej rozpálíme v pánvi na plotně, vkládáme do něho obalené řízky a smažíme po obou stranách do červena.
Kysané zelí dušené:
Kysané zelí slijeme (pokud je moc kyselé propláchneme), necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.
Houskový knedlík:
V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme kvasnice, špetku soli, cukru a promícháme. Těsto nám díky použitým ingrediencím bude lépe kynout. Zpracujeme na vláčné těsto. Mísu vysypeme moukou a uzavřeme. Necháme 30 - 45 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a dáme vařit do osolené vody na 17 minut. Po vyjmutí houskový knedlík propícháme, aby nespadnul.
Na přelití použijeme šťávu-výpek z pečeného vepřového masa.
Vepřový smažený řízek, kysané dušené zelí, houskový knedlík
Vepřový smažený řízek:
Vepřové plátky (kotleta nebo kýta) opláchneme, osušíme, naklepeme a osolíme. Obalíme v trojobalu – hladká mouka, rozšlehané vejce s mlékem, strouhanka. Řízky smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Po osmažení je můžeme položit na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Kysané zelí dušené:
Kysané zelí slijeme, případně propláchneme, pokud je příliš kyselé. Překrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kmín a dusíme do poloměkka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dohněda a přidáme k zelí. Oloupanou bramboru nastrouháme najemno, smícháme s moukou a zahustíme jí zelí. Dusíme ještě několik minut. Nakonec ochutíme solí, cukrem a octem podle potřeby.
Houskový knedlík:
Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájenou housku a vše zalijeme vlažným mlékem. Přidáme droždí, špetku cukru a soli a promícháme. Vypracujeme vláčné těsto. Mísu zakryjeme a necháme kynout 30–45 minut.
Z vykynutého těsta vytvoříme dva válečky a vaříme je v osolené vodě 17 minut. Po vyjmutí knedlíky propícháme vidličkou, aby nepadly.
Podávání:
Na talíř položíme plátek smaženého řízku, porci dušeného zelí a houskový knedlík. Přelijeme výpekem z pečeného masa pro výraznější chuť.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Jana10. března 2018 ve 17:26Tento recept dělala moje maminka s tím rozdílem, že smažila řízek z krkovičky a jako přílohu dělala dušené kysané zelí a bramborové malé knedlíčky ( noky).Po uvaření knedlíčku je smíchala s podušeným ochuceným kysaným zelím a usmaženou cibulkou.Bylo to skvělé!!!
- Autor: Marek29. března 2018 ve 09:02Dobrota největší :-)
Podobné recepty
-
Řízek po wallisersku
Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Řízek po tessinsku
Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Zapečený žampionový řízek
Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





