Recept na Úpický řízek

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 8 hlasů)
2 komentáře
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1,5hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Vepřový smažený řízek, kysané zelí dušené, houskový knedlík vepřový smažený řízek recept, trojobal řízky, klasický český řízek, dušené kysané zelí, zelí s cibulkou recept, houskový knedlík domácí, kynuté knedlíky recept, tradiční česká kuchyně, nedělní oběd recepty, český řízek se zelím, maso knedlo zelo variace, vepřové maso smažené, české přílohy knedlík, domácí knedlíky postup, řízek a zelí kombinace, recept na kysané zelí, typický český oběd, jídlo pro rodinu klasika, nejlepší řízek smažený, české recepty s vepřovým
Úpický řízek

Ingredience pro recept

ŘÍZEK
400 gvepřového masa
sůl
40 ghladké mouky
1-2 ksvejce
2-3 lžícemléka
100 gstrouhanky
olej
ZELÍ
0,5 kgkysaného zelí
kmín
4 lžíceoleje
2 kscibule
0,5 ksbrambory
1 lžíce hladké mouky
cukr
ocet
KNEDLÍK
500 gpolohrubé mouky
2 kshousky
3 dlvlažného mléka
25 gkvasnic
1 lžičkacukru

Vepřový smažený řízek:

Vepřové plátky (kotleta, kýta) opláchneme ve studené vodě, osušíme, naklepeme, posolíme a obalujeme v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Olej rozpálíme v pánvi na plotně, vkládáme do něho obalené řízky a smažíme po obou stranách do červena.

Kysané zelí dušené:

Kysané zelí slijeme (pokud je moc kyselé propláchneme), necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.

Houskový knedlík:

V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme kvasnice, špetku soli, cukru a promícháme. Těsto nám díky použitým ingrediencím bude lépe kynout. Zpracujeme na vláčné těsto. Mísu vysypeme moukou a uzavřeme. Necháme 30 - 45 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a dáme vařit do osolené vody na 17 minut. Po vyjmutí houskový knedlík propícháme, aby nespadnul.

Na přelití použijeme šťávu-výpek z pečeného vepřového masa.

 

Vepřový smažený řízek, kysané dušené zelí, houskový knedlík

Vepřový smažený řízek:
Vepřové plátky (kotleta nebo kýta) opláchneme, osušíme, naklepeme a osolíme. Obalíme v trojobalu – hladká mouka, rozšlehané vejce s mlékem, strouhanka. Řízky smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Po osmažení je můžeme položit na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

Kysané zelí dušené:
Kysané zelí slijeme, případně propláchneme, pokud je příliš kyselé. Překrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kmín a dusíme do poloměkka.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dohněda a přidáme k zelí. Oloupanou bramboru nastrouháme najemno, smícháme s moukou a zahustíme jí zelí. Dusíme ještě několik minut. Nakonec ochutíme solí, cukrem a octem podle potřeby.

Houskový knedlík:
Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájenou housku a vše zalijeme vlažným mlékem. Přidáme droždí, špetku cukru a soli a promícháme. Vypracujeme vláčné těsto. Mísu zakryjeme a necháme kynout 30–45 minut.
Z vykynutého těsta vytvoříme dva válečky a vaříme je v osolené vodě 17 minut. Po vyjmutí knedlíky propícháme vidličkou, aby nepadly.

Podávání:
Na talíř položíme plátek smaženého řízku, porci dušeného zelí a houskový knedlík. Přelijeme výpekem z pečeného masa pro výraznější chuť.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář


  • Autor: Jana10. března 2018 ve 17:26
    Tento recept dělala moje maminka s tím rozdílem, že smažila řízek z krkovičky a jako přílohu dělala dušené kysané zelí a bramborové malé knedlíčky ( noky).Po uvaření knedlíčku je smíchala s podušeným ochuceným kysaným zelím a usmaženou cibulkou.Bylo to skvělé!!!
  • Autor: Marek29. března 2018 ve 09:02
    Dobrota největší :-)

Podobné recepty

  • Řízek po wallisersku

     - Řízek po wallisersku.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Řízky se sýrem a kapií řízky se sýrem a kapií, maso se sýrem recept, řízky s oreganem, jednoduché řízky na pánvi, vepřové řízky se sýrem, kuřecí řízky s kapí, maso se zeleninou a sýrem, rychlé smažené maso, sýr na řízcích recept, české řízkové recepty, roztavený sýr na masu, křehké řízky recept, řízky na oleji, masové plátky se sýrem, oběd pro rodinu maso, recepty s kapií, moderní řízky s doplňky, domácí večeře maso, jednoduché smažené řízky, rychlé recepty na řízky
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Řízek po tessinsku

     - Řízek po tessinsku.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Řízky v sýrovém těstíčku řízky v sýrovém těstíčku, medailonky v sýrové směsi, maso v sýru recept, sýrové řízky recept, rychlé smažené maso, kuřecí řízky v těstíčku, vepřové řízky se sýrem, sýr a vejce obal, jednoduché řízky na pánvi, domácí smažené maso, sýrové obalování recept, křehké řízky se sýrem, smažené medailonky, sýrové těstíčko na maso, rychlá večeře řízky, české řízky se sýrem, rodinné smažené recepty, chutné maso se sýrem, vepřové řízky rychlé, obalované maso bez strouhanky
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Zapečený žampionový řízek

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Zapečené řízky s žampiony a smetanou zapečené řízky se smetanou, řízky se žampiony, houbová omáčka na řízky, vepřové nebo kuřecí řízky z trouby, smetanové řízky recept, žampiony na smetaně, zapékané maso se sýrem, jednoduché zapečené maso, řízky v troubě recept, česká kuchyně maso, houbová směs se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!