Recept na Kuře na paprice
Ingredience pro recept
| 1 kg | kuřete |
| 60 g | oleje |
| 80 g | cibule |
| mletá paprika | |
| sůl | |
| 1 dl | mléka |
| 60 g | hladké mouky |
| 2 dl | smetany |
Kuře opláchneme a nůžkami na drůbež nebo nožem rozdělíme na porce. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Olej zahřejeme v kastrole, přidáme nasekanou cibuli a necháme ji zpěnit, aby zůstala světlá. Přisypeme mletou papriku, zamícháme a zalijeme šálkem horkého výraru nebo vody. Do takto připraveného základu vložíme porce kuřete, osolíme, opečeme ze všech stran, přiklopíme pokličkou a dusíme. Během dušení maso občas obrátíme apodle potřeby podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Měkké maso vyjmeme, necháme celé porce nebo zbavíme kůže a vykostíme. Šťávu zalijeme mlékems předem rozkvedlanou moukou,zamícháme adobře povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky. Povařenou omáčku přecedíme, zjemníme smetanou a podle chuti přisolíme. Necháme přejít varem a přelijeme přes maso. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Kuře, paprika a smetanová omáčka
Ingredience:
-
1 celé kuře (asi 1,2–1,5 kg)
-
2 cibule (najmenší nasekané)
-
3 lžíce oleje nebo sádla
-
2 lžičky sladké mleté papriky
-
250 ml horkého vývaru nebo vody
-
1 lžíce hladké mouky
-
150 ml mléka
-
150 ml smetany na vaření
-
Sůl podle chuti
Postup:
-
Příprava kuřete:
Kuře opláchni a rozporcuj pomocí kuchyňských nůžek nebo nože na menší části. Můžeš ponechat i kůži, která dodá jídlu chuť. -
Základ:
Cibuli oloupej, nasekej najemno a osmahni ji na rozpáleném oleji nebo sádle dozlatova, ale nenech ji zhnědnout. -
Přidání papriky:
K cibuli přidej mletou papriku, krátce promíchej a ihned zalij vývarem nebo horkou vodou, aby paprika nezhořkla. -
Dušení:
Do základu vlož porce kuřete, osol, lehce opeč ze všech stran a přikryj pokličkou.
Dust na mírném ohni do změknutí (asi 45–60 minut), občas obracej a podle potřeby podlévej vývarem. -
Omáčka:
Měkké maso vyjmi a výpek zahusti mlékem, ve kterém jsi rozkvedlal mouku. Za stálého míchání povař, dokud omáčka nezhoustne a neztratí chuť mouky (asi 10 minut).
Poté přeceď a zjemni smetanou. Dochuť solí podle potřeby. -
Podávání:
Maso vrať do omáčky, krátce prohřej a podávej s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Tip:
Chceš-li omáčku jemnější, přidej na závěr lžičku másla nebo kapku citronové šťávy, která zvýrazní chuť papriky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Křenová omáčka
Dobrá omáčka k vařenému jazyku. omáčka ke jazyku, křenová omáčka, bešamel, vařený jazyk, uzený jazyk, česká kuchyně, domácí recept, křen, smetanová omáčka, bešamelový základ, vařené maso, omáčka s křenem, tradiční recept, vaření, jídlo- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kuře v paprikové omáčce
Kuře s paprikou kuře s paprikou, kuře na paprice, kuřecí maso recepty, paprikové kuře, pečené kuře s paprikou, kuře v troubě, kuře ve vývaru, dušené kuře s paprikou, sladká paprika kuře, jednoduché kuřecí recepty, kuře s rýží, kuře s těstovinami, kuře na zelenině, kuře na másle, kuře v kastrolu, české recepty kuře, omáčka s paprikou, kuře do měkka, paprikové jídlo, rychlé kuřecí jídlo, domácí kuřecí recepty, kuře s barevnými paprikami, kuře pod pokličkou, tradiční kuřecí pokrm- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Játrová omáčka






