Recept na Chlapácká krkovice
Ingredience pro recept
| 1 kg | krkovice vcelku |
| 4 lžičky | dijonská hořčice |
| pepř | |
| sůl | |
| čerstvé bylinky | |
| 4 stroužky | česneku |
| 2 ks | cibule |
| 250 ml | horké vody |
| 1/2 kostky | masoxu |
Krkovici omyjeme, osušíme a krájíme na plátky, které nedokrojíme až do konce. Připravíme si směs na potírání. Hořčici, čerstvě mletý peř, sůl, bylinky (rozmarým, tymián apod.) dle chuti a prolisovaný česnek smícháme na pastu. Jednotlivé plátky pomažeme a vkládáme mezi ně na kolečka nakrájenou cibulí. Maso složíme do původního tvaru a svážeme provázkem nebo sepneme špejlí. Potřeme směsí a vložíme do pekáčku. Zalijeme 250ml teplé vody, ve které jsme rozpustili 1/2 kostky masoxu. Pečeme v předehřáté troubě překryté alobalem cca 45 min. Poté sejmeme alobal a dopečeme.
Doporučujeme: Brambory nakrájet na kolečka 1/2cm široká a klademe je okolo masa a pečeme společně.
Pikantní pečená krkovice
Ingredience:
-
1 kg vepřové krkovice (vcelku)
-
Sůl
-
Čerstvě mletý pepř
-
2 lžíce hořčice
-
2–3 stroužky česneku (prolisované)
-
Bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, majoránka)
-
2 cibule (nakrájené na kolečka)
-
250 ml teplé vody
-
1/2 kostky masoxu
-
2 lžíce oleje
-
Alobal na zakrytí
-
Volitelné: 5–6 brambor (na pečení spolu s masem)
Postup:
-
Příprava masa:
Krkovici omyj, osuší a nakrájej na plátky tak, aby zůstala na spodní straně spojená (nedokroj až do konce). -
Pasta na potírání:
V misce smíchej hořčici, pepř, sůl, nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Vytvoř pastu, kterou potřeme jednotlivé zářezy masa i povrch. -
Plnění cibulí:
Do každého zářezu vlož kolečko cibule. Maso poté slož zpět do původního tvaru a svaž kuchyňským provázkem nebo zajisti špejlí. Zbytkem směsi potřete povrch masa. -
Pečení:
Maso přendej do pekáče, zalij teplou vodou s rozpuštěným masoxem. Přikryj alobalem a peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Poté alobal sejmě a dopeč odkryté dalších 20–30 minut, aby maso zezlátlo. -
Volitelně – brambory:
Brambory nakrájej na kolečka silná asi 0,5 cm, rozlož je kolem masa a peč společně – krásně nasáknou výpek a budou křupavé. -
Podávání:
Podávej s pečenými brambory nebo bramborovým knedlíkem a zelným salátem.
Tip:
Pro extra šťavnatý výsledek můžeš do výpeku během pečení přidat trochu piva nebo bílého vína.






