Recept na Bylinková roláda na zelenině
Ingredience pro recept
| 1 kg | vepřového masa |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 1 svazek | čerstvých bylinek |
| 4 stroužky | česneku |
| 5 lžic | olivového oleje |
| 500 g | kořenové zeleniny |
| 2 ks | velká cibule |
| 50 g | másla |
Maso rozřízneme na plát. důkladně ho z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Bylinky (tymián, kopřiva, petrželka, řeřicha, jarní cibulka, saturejka) omyjeme, osušíme a nasekáme najemno, česnek podrtíme a smícháme s bylinkami a směsí natřeme plát masa. Vepřové srolujeme, svážeme provázkem, potřeme zbytkem bylinkové směsi, přeložíme do pekáče s olivovým olejem, přidáme kousky kořenové zeleniny, cibuli, zalijeme vodou a pečeme přikryté zhruba 50 minut, během pečení poléváme výpekem. Pak odstraníme poklici, přidáme máslo a dopečeme dozlatova.
Vepřová roláda plněná bylinkovou směsí
Ingredience:
-
800 g vepřového masa (např. kýta nebo plec)
-
Sůl, pepř
-
2 stroužky česneku
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce másla
-
Směs čerstvých bylinek:
-
tymián
-
kopřiva
-
petrželka
-
řeřicha
-
jarní cibulka
-
saturejka
-
-
1 mrkev
-
1 petržel
-
Kousek celeru
-
1 cibule
-
200 ml vody nebo vývaru
Postup:
-
Příprava masa:
Maso rozřízni na plát, naklep ho do tenka, osol a opepři z obou stran. -
Bylinková směs:
Bylinky omyj, osuší a nasekej najemno. Přidej podrcený česnek a trochu olivového oleje – vznikne voňavá směs. -
Plnění a tvarování:
Maso potřete bylinkovou směsí, pevně sroluj a svaž kuchyňským provázkem. Povrch potřete zbytkem směsi. -
Pečení:
Do pekáče dej kousky kořenové zeleniny a cibuli, polož roládu, podlij vodou nebo vývarem a přikryj. Peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut, během pečení maso přelévej výpekem. -
Dopečení:
Nakonec sejmí poklici, přidej kousek másla a peč odkryté ještě 15–20 minut, dokud maso nezezlátne. -
Podávání:
Podávej s bramborem, bramborovou kaší nebo s dušenou zeleninou.
Tip:
Bylinky můžeš podle sezóny obměnit – výborně se hodí i libeček nebo rozmarýn.





