Recept na Bolehošťský závitek

přidal(a) Romča Langerova
4/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1,5hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Bolehošťský závitek

Ingredience pro recept

3 hrstisušených hub
2 kscibule
150 gslaniny
4 stroužkyčesneku
1 lžícestrouhaného křenu
200 gkysaného zelí
3 ksdvojité plátky kotlety
sůl
pepř
hladká mouka
1 lžícesádla
300 mlvývaru
Závitek neboli řízek, nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor, kde se právě vyrábí kysané zelí. bolehošťský závitek, závitek, řízek, plněný řízek, hovězí maso, vepřové maso, kysané zelí, houby, sušené houby, slanina, křen, česká kuchyně, domácí recept, tradiční jídlo, recept, maso se zelím, omáčka, bobkový list, vývar, pečené maso, regionální recept, Orlické hory, Bolehošť

Nejprve si namočíme sušené houby do vody, po půl hodině scedíme a necháme odkapat. Na nakrájené najemno cibuli restujeme slaninu, po chvilce přidáme část hub, prolisovaný česnek, nastrouhaný křen a nakrájené kysané zelí, také vymačkané, ještě chvilku restujeme a dáme bokem. Dvoj plátky otevřeme a naklepeme do tenka, osolíme a opepříme. Na každý dáme část připravené směsi, zabalíme, spíchneme párátky a obalíme v hladké mouce. Do pekáčku vytřené sádlem naskládáme závitky a pečeme v troubě asi 30 minut na 160 st. Pak podlijeme vývarem, přidáme zbylé houby a směs a dopečeme asi 20 minut. Závitky vyjmeme a výpek mixneme tyčovým mixérem, zaprášíme moukou a krátce povaříme. Podáváme, s bramborem, bramboráčky, nebo bramborovým knedlíkem.

 

Bolehošťský závitek (řízek s kysaným zelím a houbami)

Ingredience:

  • 4 plátky hovězího nebo vepřového masa (např. kýta, plec)

  • 2 hrsti sušených hub

  • 100 g slaniny

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 menší kousek čerstvého křenu (nastrouhaný)

  • 200 g kysaného zelí (vymačkané)

  • 1–2 lžíce hladké mouky

  • 1–2 bobkové listy

  • Sůl, pepř

  • Vývar (cca 300 ml)

  • Sádlo na pečení

Postup:

  1. Příprava hub: Sušené houby namoč do vody a nech asi 30 minut nabobtnat. Poté scedíš a necháš okapat.

  2. Základ směsi: Na jemně nakrájené cibuli orestuj slaninu, přidej část hub, česnek, nastrouhaný křen a vymačkané zelí. Krátce restuj a odlož bokem.

  3. Maso: Dvojplátky masa rozkroj, rozlož a naklep na tenko. Osol a opepři.

  4. Plnění: Na každý plátek dej část připravené směsi, zabal do závitku, zajisti párátky a obal v hladké mouce.

  5. Pečení: Do pekáčku vytřeného sádlem naskládej závitky a peč v troubě na 160 °C asi 30 minut.

  6. Dopékání: Poté podlij vývarem, přidej zbylé houby a směs a dopeč dalších cca 20 minut.

  7. Omáčka: Závitky vyjmi, výpek rozmixuj tyčovým mixérem, zapraž moukou a krátce povař, aby vznikla jemná omáčka.

  8. Podávání: Podávej s brambory, bramboráčky nebo bramborovým knedlíkem.

Tip:
Pokud chceš omáčku pikantnější, přidej trochu hořčice nebo kapku octa.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Řízek po wallisersku

     - Řízek po wallisersku.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Řízky se sýrem a kapií
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Řízek po tessinsku

     - Řízek po tessinsku.jpg
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Řízky v sýrovém těstíčku
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Zapečený žampionový řízek

     -
    Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00Hodnocení receptu je 5.00
    Zapečené řízky s žampiony a smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!