Recept na Bolehošťský závitek
Ingredience pro recept
| 3 hrsti | sušených hub |
| 2 ks | cibule |
| 150 g | slaniny |
| 4 stroužky | česneku |
| 1 lžíce | strouhaného křenu |
| 200 g | kysaného zelí |
| 3 ks | dvojité plátky kotlety |
| sůl | |
| pepř | |
| hladká mouka | |
| 1 lžíce | sádla |
| 300 ml | vývaru |
Nejprve si namočíme sušené houby do vody, po půl hodině scedíme a necháme odkapat. Na nakrájené najemno cibuli restujeme slaninu, po chvilce přidáme část hub, prolisovaný česnek, nastrouhaný křen a nakrájené kysané zelí, také vymačkané, ještě chvilku restujeme a dáme bokem. Dvoj plátky otevřeme a naklepeme do tenka, osolíme a opepříme. Na každý dáme část připravené směsi, zabalíme, spíchneme párátky a obalíme v hladké mouce. Do pekáčku vytřené sádlem naskládáme závitky a pečeme v troubě asi 30 minut na 160 st. Pak podlijeme vývarem, přidáme zbylé houby a směs a dopečeme asi 20 minut. Závitky vyjmeme a výpek mixneme tyčovým mixérem, zaprášíme moukou a krátce povaříme. Podáváme, s bramborem, bramboráčky, nebo bramborovým knedlíkem.
Bolehošťský závitek (řízek s kysaným zelím a houbami)
Ingredience:
-
4 plátky hovězího nebo vepřového masa (např. kýta, plec)
-
2 hrsti sušených hub
-
100 g slaniny
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 menší kousek čerstvého křenu (nastrouhaný)
-
200 g kysaného zelí (vymačkané)
-
1–2 lžíce hladké mouky
-
1–2 bobkové listy
-
Sůl, pepř
-
Vývar (cca 300 ml)
-
Sádlo na pečení
Postup:
-
Příprava hub: Sušené houby namoč do vody a nech asi 30 minut nabobtnat. Poté scedíš a necháš okapat.
-
Základ směsi: Na jemně nakrájené cibuli orestuj slaninu, přidej část hub, česnek, nastrouhaný křen a vymačkané zelí. Krátce restuj a odlož bokem.
-
Maso: Dvojplátky masa rozkroj, rozlož a naklep na tenko. Osol a opepři.
-
Plnění: Na každý plátek dej část připravené směsi, zabal do závitku, zajisti párátky a obal v hladké mouce.
-
Pečení: Do pekáčku vytřeného sádlem naskládej závitky a peč v troubě na 160 °C asi 30 minut.
-
Dopékání: Poté podlij vývarem, přidej zbylé houby a směs a dopeč dalších cca 20 minut.
-
Omáčka: Závitky vyjmi, výpek rozmixuj tyčovým mixérem, zapraž moukou a krátce povař, aby vznikla jemná omáčka.
-
Podávání: Podávej s brambory, bramboráčky nebo bramborovým knedlíkem.
Tip:
Pokud chceš omáčku pikantnější, přidej trochu hořčice nebo kapku octa.





