Recept na Škubánky s mákem
Ingredience pro recept
| 800 g | brambor |
| sůl | |
| 120 g | hladké mouky |
| 150 g | másla |
| 50 g | moučkového cukru |
| 50 g | mletého máku |
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme je ve větším hrnci v lehce osoloné vodě téměř doměkka. Vodu slijeme a odložíme stranou. Brambory rozmačkáme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu hrnce. Nasypeme do nich stejnoměrně mouku a vše zalijeme asi polovinou slité horké vody z brambor. Hrnec zakryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni necháme asi 15-20 minut propařit. Přebytečnou vodu slijeme a z hmoty vytvoříme hladké těsto. Lžící namočenou v horkém sádle vykrajujeme škubánky a kladme je na talíř. Nakonec je přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a posypeme mákem a moučkovým cukrem.
Bramborové škubánky s mákem
Na škubánky
brambory
sůl
hrubá mouka
Na dokončení
sádlo
máslo
mletý mák
moučkový cukr
Postup
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme je ve větším hrnci v lehce osolené vodě téměř doměkka.
-
Vodu slijeme a odložíme stranou.
-
Brambory rozmačkáme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu hrnce.
-
Do brambor rovnoměrně nasypeme mouku a vše zalijeme asi polovinou horké vody z brambor.
-
Hrnec zakryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni necháme 15–20 minut propařit.
-
Přebytečnou vodu slijeme a z hmoty vypracujeme hladké těsto.
-
Lžící namočenou v horkém sádle vykrajujeme škubánky a klademe je na talíř.
-
Hotové škubánky přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Smažený hermelín
-
Kynuté bramboráky
-
Halušky se zelím
Bramborové halušky se zelím bramborové halušky se zelím, halušky a zelí recept, halušky se slaninou a klobásou, slovenské halušky, domácí halušky recept, kysané zelí halušky, dušené zelí recept, cibule a slanina na halušky, tradiční jídla ze zelí, bramborové těsto halušky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





