Recept na Škubánkové opečenky s mákem
Ingredience pro recept
| 1 kg | brambor |
| sůl | |
| 150 g | hrubé mouky |
| 150 g | měkkého tvarohu |
| 2 ks | bílku |
| strouhanka | |
| olej na smažení | |
| mletý mák | |
| moučkový cukr |
Brambory uvaříme ve slané vodě ne úplně domměkka. Vodu slijeme do hrnku, brambory rozšťoucháme vařečkou, posypeme hrubou moukou a nalijeme na ně asi polovinu původně slité vody. Přiklopíme a necháme asi 20 minut stát na teplé plotýnce. Mouka se propaří a vymícháme těsto jako na škubánky. Do něj přidáme tvaroh, bílky a zahustíme strouhankou tak, aby se daly z těsta v dlaních vytvarovat kuličky. Ty ještě obalíme ve strouhance a ze všech stran je osmažíme v oleji. Podáváme sypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.





