Recept na Rýžový nákyp
Ingredience pro recept
| 2-3 hrnky | mléka |
| špetka | soli |
| 1 hrnek | rýže |
| 100 g | másla nebo hery |
| 5 lžic | moučkového cukru |
| 1 ks | vanilkového cukru |
| 3 ks | vejce |
| 1 velká sklenice | zavařeného ovoce |
Necháme zahřát mléko se špetkou soli, do horkého přidáme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (15-20 minut). Odstavíme, přidáme máslo, zamícháme a osladíme dle chuti. Necháme vychladnout. Do studené kaše vmícháme žloutky a polovinu tuhého sněhu z bílků. Polovinu kaše dáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem, poklademe okapaným ovocem, přikryjeme druhou půlkou kaše a nahoru dáme zbylý sníh. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut při 200st.C. Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.





