Recept na Kynuté borůvkové knedlíky
Ingredience pro recept
| 300.00 gr | hrubé mouky |
| 10.00 gr | cukru |
| 10.00 gr | droždí |
| 3.00 dl | mléka |
| 10.00 gr | másla |
| 1.00 ks | žloutek |
| 300-400 gr | borůvek |
| 0.00 | máslo na polití |
| 0.00 | tvaroh na posypání |
| 0.00 | mletý cukr na posypání |
| 0.00 | sůl |
Do přesáté, teplé mouky dáme sůl, cukr, z droždí vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek a s mlékem vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme a pokrájíme na stejné kousky, které naplníme očištěnými borůvkami, zabalíme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme opět kynout. Po dobu kynutí je obrátíme aby zůstaly kulaté. Vykynuté knedlíky vložíme do vařící osolené vody, přikryjeme a vaříme. Po chvíli odkryjeme a knedlíky obrátíme. Podle velikosti je vaříme asi 6 až 8 minut. Uvařené napíchneme vidličkou, aby mohla vyjít pára, urovnáme na mísu, zalijeme rozpuštěným máslem. Místo tvarohu můžeme knedlíky posypat i oslazenou opraženou strouhankou.
Borůvkové kynuté knedlíky
Suroviny
500 g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžíce cukru
20 g droždí
cca 250 ml vlažného mléka
80 g rozpuštěného másla
1 žloutek
borůvky
máslo na polití
tvaroh nebo opražená strouhanka s cukrem
Postup
-
Mouku prosejeme a lehce zahřejeme. Přidáme sůl a cukr.
-
Z droždí a části vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout.
-
Do mouky přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutek a zbytek mléka. Vypracujeme tužší hladké těsto.
-
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
-
Vykynuté těsto vyválíme a nakrájíme na stejné kousky.
-
Každý kousek naplníme očištěnými borůvkami, zabalíme do knedlíku a uložíme spojem dolů.
-
Knedlíky přikryjeme čistou utěrkou a necháme znovu kynout. Během kynutí je jednou otočíme, aby zůstaly kulaté.
-
Vykynuté knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, přikryjeme pokličkou a vaříme.
-
Po chvíli odkryjeme, knedlíky obrátíme a podle velikosti vaříme celkem 6–8 minut.
-
Hotové knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou, aby vyšla pára, urovnáme na mísu a zalijeme rozpuštěným máslem.
-
Podáváme posypané tvarohem nebo oslazenou opraženou strouhankou.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Smažený hermelín
-
Kynuté bramboráky
-
Halušky se zelím
Bramborové halušky se zelím bramborové halušky se zelím, halušky a zelí recept, halušky se slaninou a klobásou, slovenské halušky, domácí halušky recept, kysané zelí halušky, dušené zelí recept, cibule a slanina na halušky, tradiční jídla ze zelí, bramborové těsto halušky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





