Recept na Bramborový nákyp
Ingredience pro recept
| 1,2 kg | brambor |
| sůl | |
| 1/2 ks | pórku |
| 1 lžíce | olivového oleje |
| 1 lžíce | hladké mouky |
| 300 ml | zeleninový vývar |
| 175 g | sýra Philadelphia |
| 160 g | šunky |
Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme je. Pórek omyjeme, zbavíme případných nečistot, nakrájíme na kolečka a krátce osmahneme ve větší pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Poté osmažený pórek poprášíme trochou hladké mouky, zalijeme zeleninovým vývarem a společně necháme krátce přejít varem. Pak zmírníme teplotu, vmícháme sýr Philadelphia a za stálého míchání necháme pomalu rozpustit.
Troubu předehřejeme na 160st.C. Uvařené brambory nakrájíme na slabší plátky a střídavě se šunkou nakrájenou na plátky naskládáme do tukem vymazané zapékací mísy. Navrch přidáme pórek s rozpuštěným sýrem a bramborovo-pórkový nákyp zapékáme v rozpálené troubě asi 15 minut. Nákyp můžeme dle libosti zdobit čerstvýni bylinkami.
Bramborovo-pórkový nákyp se šunkou
POSTUP:
Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na slabší plátky.
Pórek omyjeme, zbavíme nečistot a nakrájíme na kolečka. Ve větší pánvi jej krátce osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Poprášíme trochou hladké mouky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme krátce přejít varem. Poté zmírníme teplotu, vmícháme sýr Philadelphia a za stálého míchání necháme pozvolna rozpustit.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Plátky brambor střídavě se šunkou naskládáme do tukem vymazané zapékací mísy. Navrch rozprostřeme pórkovou směs se sýrem.
Nákyp zapékáme v troubě asi 15 minut, dokud se chutě nespojí. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Smažený hermelín
-
Kynuté bramboráky
-
Halušky se zelím
Bramborové halušky se zelím bramborové halušky se zelím, halušky a zelí recept, halušky se slaninou a klobásou, slovenské halušky, domácí halušky recept, kysané zelí halušky, dušené zelí recept, cibule a slanina na halušky, tradiční jídla ze zelí, bramborové těsto halušky- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová





