Recept na Zelňačka
Ingredience pro recept
| 1 ks | cibule |
| 2 lžíce | sádla |
| 1-2 ks | klobásky |
| mletá sladká paprika | |
| 3-4 ks | brambor |
| 250 g | kysaného zelí |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 2 lžičky | hladké mouky |
| smetana |
Orestujeme si do skleněna cibulku na sádle (mužeme přidat trošku špeku). Na cibulku si přihodíme nakrájenou klobásu a společně ještě chvilku restujeme, přisypeme sladkou mletou papriku a lehce zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme na kostky nakrájené brambory a vyždímané pokrájené zelí (vodu ze zelí necháme stranou zatím). Když jsou brambory měkké osolíme, opepříme a podle chuti přilijeme vodu ze zelí. Provaříme. Nakonec zahustíme trohou hladké mouky rozmíchané ve smetaně.
Zelná polévka od Nikoly Behenské
Ingredience:
-
1 cibule
-
1 lžíce sádla
-
Kousek špeku (volitelné)
-
1–2 klobásy
-
1 lžička sladké mleté papriky
-
3–4 brambory
-
300 g kysaného zelí (vyždímané, vodu si ponecháme)
-
1 l vývaru (nejlépe zeleninového nebo masového)
-
1 lžíce hladké mouky
-
150 ml smetany
-
Sůl, pepř podle chuti
Postup:
-
Základ: Na sádle orestuj nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pokud chceš výraznější chuť, přidej trochu špeku.
-
Klobása: Přidej na kolečka nakrájenou klobásu a společně krátce orestuj, aby se rozvoněla.
-
Koření: Vmíchej sladkou mletou papriku a krátce ji zarestuj – dej pozor, aby se nepřipálila.
-
Vaření: Zalij vývarem, přidej nakrájené brambory a vyždímané zelí (vodu ze zelí si nech stranou).
-
Dochucení: Vař, dokud nejsou brambory měkké, poté osol, opepři a podle chuti přilij i část vody ze zelí. Krátce provař.
-
Zahuštění: Polévku zahusti moukou rozmíchanou ve smetaně a nech ještě chvíli povařit, aby zhoustla a zjemnila se.
Tip:
Podávej s čerstvým chlebem nebo krajícem domácího pečiva. Pro ostřejší chuť můžeš přidat špetku pálivé papriky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






