Recept na Zelná polévka s klobásou

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 6 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Zelná polévka s klobásou 1

Ingredience pro recept

250 gkysaného zelí
4 kscelého pepře
3 ksnového koření
2 ksbobkového listu
1-2 ksklobásky
3-4 ksbrambor
sůl
kmín
200 mlsmetany
20 ghladké mouky
mletá sladká paprika
Jednoduchá polévka z kysaného zelí se smetanou podle naší babičky. polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, klobása, brambory, babiččin recept, česká kuchyně, valašská kuchyně, tradiční polévka, domácí recept, zelňačka, smetana, nové koření, bobkový list, jednoduchý recept, zimní polévka, vaření, jídlo, polévka se zelím, recept se zelím

Kysané zelí vložíme do hrnce (pokud je moc kyselé trochu předtím propláchneme), zalijeme vodou přidáme bobokový list, celý pepř, nové koření a dáme vařit. Klobásku (paprikovou, valašskou apod.) nakrájíme na kousky a přidáme k zelí. Brambory oškrábeme nakrájíme na menší kousky, osolíme přidáme kmín a uvaříme zvlášť do poloměkka. Uvařené brambory přilijeme i s vodou do hrnce se zelím a necháme pouvolna ještě vařit. Když je zelí a brambory měkké zahustíme polévku moukou rozmíchanou ve smetaně a všechno krátce povaříme. Na závěr polévku dochutíme vegetou nebo polévkovým kořením a mletou červenou paprikou, případně přisolíme, přikyselíme.

 

Jednoduchá polévka z kysaného zelí se smetanou podle babičky

Ingredience:

  • 400 g kysaného zelí

  • 150 g klobásy (papriková, valašská nebo jiná)

  • 3–4 brambory

  • 1 bobkový list

  • Několik kuliček celého pepře

  • Několik kuliček nového koření

  • Špetka kmínu

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 150 ml smetany

  • Sůl, mletá červená paprika

  • Vegeta nebo polévkové koření podle chuti

Postup:

  1. Příprava zelí: Kysané zelí v případě silné kyselosti propláchni a vlož do hrnce. Zalij vodou, přidej bobkový list, celé koření (pepř, nové koření) a dej vařit.

  2. Přidání klobásy: Klobásu nakrájej na kolečka nebo menší kousky a přidej k zelí. Společně povař.

  3. Brambory: Brambory oškrábej, nakrájej na menší kousky, osol a přidej trochu kmínu. Uvař je zvlášť do poloměkka.

  4. Spojení: Uvařené brambory i s vodou přelij do hrnce se zelím a vše nechej vařit, dokud zelí a brambory nezměknou.

  5. Zahuštění: Mouku rozmíchej ve smetaně a přilej do polévky. Krátce povař, dokud polévka nezhoustne.

  6. Dochucení: Nakonec dochuť vegetou, polévkovým kořením, paprikou a případně dosol nebo přikysel podle chuti.

Tip:
Pro silnější chuť můžeš přidat i trochu česneku nebo lžičku sádla. Skvěle chutná s čerstvým chlebem.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Chrástková polévka

     - foto - Jana Strmeňová
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Brokolicová polévka

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Z brokolice můžeme uvařit dobrou polévku brokolicová polévka, krémová polévka, recept z brokolice, zeleninová polévka, smetanová polévka, brokolice, brambory, vývar, zdravé recepty, domácí polévka, česká kuchyně
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Dýňová polévka

     - foto - Jana Vrbová
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!