Recept na Zelná polévka s klobásou
Ingredience pro recept
| 250 g | kysaného zelí |
| 4 ks | celého pepře |
| 3 ks | nového koření |
| 2 ks | bobkového listu |
| 1-2 ks | klobásky |
| 3-4 ks | brambor |
| sůl | |
| kmín | |
| 200 ml | smetany |
| 20 g | hladké mouky |
| mletá sladká paprika |
Kysané zelí vložíme do hrnce (pokud je moc kyselé trochu předtím propláchneme), zalijeme vodou přidáme bobokový list, celý pepř, nové koření a dáme vařit. Klobásku (paprikovou, valašskou apod.) nakrájíme na kousky a přidáme k zelí. Brambory oškrábeme nakrájíme na menší kousky, osolíme přidáme kmín a uvaříme zvlášť do poloměkka. Uvařené brambory přilijeme i s vodou do hrnce se zelím a necháme pouvolna ještě vařit. Když je zelí a brambory měkké zahustíme polévku moukou rozmíchanou ve smetaně a všechno krátce povaříme. Na závěr polévku dochutíme vegetou nebo polévkovým kořením a mletou červenou paprikou, případně přisolíme, přikyselíme.
Jednoduchá polévka z kysaného zelí se smetanou podle babičky
Ingredience:
-
400 g kysaného zelí
-
150 g klobásy (papriková, valašská nebo jiná)
-
3–4 brambory
-
1 bobkový list
-
Několik kuliček celého pepře
-
Několik kuliček nového koření
-
Špetka kmínu
-
1 lžíce hladké mouky
-
150 ml smetany
-
Sůl, mletá červená paprika
-
Vegeta nebo polévkové koření podle chuti
Postup:
-
Příprava zelí: Kysané zelí v případě silné kyselosti propláchni a vlož do hrnce. Zalij vodou, přidej bobkový list, celé koření (pepř, nové koření) a dej vařit.
-
Přidání klobásy: Klobásu nakrájej na kolečka nebo menší kousky a přidej k zelí. Společně povař.
-
Brambory: Brambory oškrábej, nakrájej na menší kousky, osol a přidej trochu kmínu. Uvař je zvlášť do poloměkka.
-
Spojení: Uvařené brambory i s vodou přelij do hrnce se zelím a vše nechej vařit, dokud zelí a brambory nezměknou.
-
Zahuštění: Mouku rozmíchej ve smetaně a přilej do polévky. Krátce povař, dokud polévka nezhoustne.
-
Dochucení: Nakonec dochuť vegetou, polévkovým kořením, paprikou a případně dosol nebo přikysel podle chuti.
Tip:
Pro silnější chuť můžeš přidat i trochu česneku nebo lžičku sádla. Skvěle chutná s čerstvým chlebem.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Chrástková polévka
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Brokolicová polévka
-
Dýňová polévka
Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor






