Recept na Zeleninový boršč
Ingredience pro recept
| 1/2 ks | hlávkového zelí |
| 1 ks | červené řepy |
| 200 g | celeru |
| 2 ks | mrkve |
| 4 ks | brambory |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 50 ml | oleje |
| 1 ks | cibule |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| 2 ks | jablka |
| 200 ml | zakysané smetany |
Zelí nakrájíme najemno a dáme vařit. Řepu, celer a mrkve nakrájíme na nudličky, brambory na kostičky a vše přidáme k zelí. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme dopoloměkka.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a orestujeme. Přilijeme půl šálku vody, rychle rozmícháme a přilijeme k zelenině.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a podusíme v troše vody doměkka. Pak je prolisujeme do polévky a necháme už jen krátce přejít varem.
Před koncem varu přidáme do polévky polovinu smetany a podle potřeby přisolíme. Zbylou smetanou ozdobíme polévku při podávámí a přidáme i snítku kopru.
Boršč (ruská řepná polévka)
Ingredience:
-
300 g bílého zelí
-
2 větší červené řepy
-
1 menší celer
-
2 mrkve
-
3 brambory
-
1 cibule
-
1–2 lžíce oleje
-
1 lžíce hladké mouky
-
2 jablka
-
150 ml smetany
-
Sůl, pepř
-
Voda nebo zeleninový vývar
-
Čerstvý kopr na ozdobu
Postup:
-
Základ polévky: Zelí nakrájej najemno a dej ho vařit do hrnce s vodou.
-
Příprava zeleniny: Řepu, celer a mrkev nakrájej na tenké nudličky, brambory na kostičky. Přidej vše k zelí, osol, opepři a vař dopoloměkka.
-
Zahuštění: Na pánvi zpěň cibuli na oleji, zapraž ji moukou a orestuj. Přilij půl šálku vody, rozmíchej a směs přidej do polévky.
-
Jablka: Oloupej jablka, odstraň jádřince, podus je v troše vody doměkka a prolisuj do polévky. Krátce povař.
-
Zjemnění: Ke konci vaření přilij polovinu smetany, promíchej a podle chuti dosol.
-
Servírování: Polévku podávej s kapkou zbylé smetany a ozdob ji snítkou kopru.
Tip:
Pro výraznější chuť můžeš přidat i trochu octa nebo pár kapek citronové šťávy.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






