Recept na Zeleninový boršč

přidal(a) Iveta Kotalová
3/5
   ( 4 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 2
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Zeleninový boršč.jpg

Ingredience pro recept

1/2 kshlávkového zelí
1 ksčervené řepy
200 gceleru
2 ksmrkve
4 ksbrambory
sůl
mletý černý pepř
50 mloleje
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
2 ksjablka
200 mlzakysané smetany
Borš pochází z Ruska, ale proč ho nevyzkoušet boršč, borscht, ruská polévka, řepná polévka, červená řepa, zelí, celer, mrkev, brambory, smetana, kopr, česká kuchyně, východní kuchyně, tradiční polévka, zeleninová polévka, recept, domácí polévka, jablka, hustá polévka, zdravý recept, vaření, jídlo

Zelí nakrájíme najemno a dáme vařit. Řepu, celer a mrkve nakrájíme na nudličky, brambory na kostičky a vše přidáme k zelí. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme dopoloměkka.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a orestujeme. Přilijeme půl šálku vody, rychle rozmícháme a přilijeme k zelenině.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a podusíme v troše vody doměkka. Pak je prolisujeme do polévky a necháme už jen krátce přejít varem.

Před koncem varu přidáme do polévky polovinu smetany a podle potřeby přisolíme. Zbylou smetanou ozdobíme polévku při podávámí a přidáme i snítku kopru.

 

Boršč (ruská řepná polévka)

Ingredience:

  • 300 g bílého zelí

  • 2 větší červené řepy

  • 1 menší celer

  • 2 mrkve

  • 3 brambory

  • 1 cibule

  • 1–2 lžíce oleje

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 2 jablka

  • 150 ml smetany

  • Sůl, pepř

  • Voda nebo zeleninový vývar

  • Čerstvý kopr na ozdobu

Postup:

  1. Základ polévky: Zelí nakrájej najemno a dej ho vařit do hrnce s vodou.

  2. Příprava zeleniny: Řepu, celer a mrkev nakrájej na tenké nudličky, brambory na kostičky. Přidej vše k zelí, osol, opepři a vař dopoloměkka.

  3. Zahuštění: Na pánvi zpěň cibuli na oleji, zapraž ji moukou a orestuj. Přilij půl šálku vody, rozmíchej a směs přidej do polévky.

  4. Jablka: Oloupej jablka, odstraň jádřince, podus je v troše vody doměkka a prolisuj do polévky. Krátce povař.

  5. Zjemnění: Ke konci vaření přilij polovinu smetany, promíchej a podle chuti dosol.

  6. Servírování: Polévku podávej s kapkou zbylé smetany a ozdob ji snítkou kopru.

Tip:
Pro výraznější chuť můžeš přidat i trochu octa nebo pár kapek citronové šťávy.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Zelná kyselica

     -
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Kulajda

     -
    Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Z celkového počtu 5
    Pravá jihočeský kulajda jihočeská kulajda, kulajda s houbami, tradiční česká polévka, kulajda recept, polévka s koprem, polévka s vejcem, krémová polévka, kulajda s brambory, česká kuchyně, jihočeská specialita
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Vaječná polévka

     - Vaječná polévka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Z celkového počtu 5
    Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!