Recept na Rýžová polévka s hráškem
Ingredience pro recept
| 50 g | rýže |
| 30 g | másla |
| 1 l | hovězího vývaru |
| 2 dcl | smetany |
| 10 g | hladké mouky |
| 100 g | sterilovaného hrášku |
| sůl | |
| 1 lžíce | máslo |
| 1-2 ks | žloutky |
Rýži opražíme na másle, podlejeme vývarem z kostí nebo horkou vodou a vaříme, až dokud se nerozvaří. Potom znovu podle potřeby přilijeme vývar nebo vodu, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou, sterilizovaný hrášek, sůl a vše dohromady povaříme. Nakonec přimícháme máslo rozmíchané se žloutky, ale už nevaříme. Ochutíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Polévka z rýže s hráškem a smetanou je krémová, výživná a velmi chutná varianta, která kombinuje jemnost rýže s osvěžující sladkostí hrášku a bohatostí smetany. Nejprve rýži opražíme na másle, čímž jí dodáme lehce oříškovou chuť a zároveň ji připravíme na další vaření. Poté rýži podlejeme vývarem z kostí, který polévce dodá hloubku a výraznější chuť, nebo pokud chceme lehčí verzi, použijeme horkou vodu. Rýži vaříme, dokud se úplně nerozvaří a nevznikne tak příjemně krémová konzistence.
V případě potřeby během vaření doléváme vývar nebo vodu, aby měla polévka správnou hustotu. Následně přidáme smetanu rozmíchanou s hladkou moukou, která polévku příjemně zahustí a dodá jí jemnou krémovou texturu. Přisypeme sterilizovaný hrášek, který nejenže dodá polévce svěžest a sladkost, ale také barevný kontrast.
Polévku osolíme podle chuti a vše dobře promícháme, aby se chutě spojily. Na závěr přimícháme máslo rozmíchané se žloutky – díky nim polévka získá bohatost a hebkost, ale už ji dále nevaříme, aby se žloutky nesrazily a polévka zůstala hladká a sametová. Nakonec dochutíme nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou, které polévce dodají svěžest a příjemnou bylinkovou vůni. Výsledkem je krémová, lahodná polévka vhodná jako hlavní chod nebo vydatná předkrm.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






