Recept na Rajská polévka
Ingredience pro recept
| 500 g | rajčat |
| 20 g | cibule |
| 4-5 ks | celého pepře |
| 1 ks | nového koření |
| citronová kůra | |
| sůl | |
| vývar | |
| 40 g | hladké mouky |
| 40 g | másla |
| ocet | |
| 15 g | cukru |
| 2-3 lžíce | červeného vína |
Očištěné a pokrájené rajčata dáme do hrnce, přidáme pokrájenou cibuli, celý pepř a nové koření, citronovou kůru a sůl, vše zalejeme vývarem nebo vodou a přikryté uvaříme doměkka. Polévku zcedíme a vybereme koření. Z nasucho opražené mouky a másla připravíme zásmažku, rozředíme ji polévkou ve které jsme vařili rajčata, přidáme propasírované rajčata, trochu octu, cukru a ještě povaříme. Před podáváním zavaříme do polévky nudle nebo podušenou rýži a zlepšíme ji červeným vínem.
Pro přípravu této voňavé polévky z dobře vyzrálých rajčat nejprve očistíme a nakrájíme čerstvá rajčata na menší kousky. Rajčata vložíme do hrnce, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, celé koření – pepř, nové koření a také kůru z citronu, která polévce dodá příjemnou svěžest. Vše osolíme a zalijeme vývarem nebo vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a pomalu vaříme, dokud rajčata nezměknou a všechny chutě se spojí.
Po uvaření polévku scedíme, aby zůstala jen hladká tekutina, a vyjmeme koření. Mezitím připravíme zásmažku – z másla a hladké mouky ji na sucho opečeme dozlatova, čímž polévku krásně zahustíme a získá jemnou oříškovou chuť. Zásmažku postupně rozředíme vývarem, ve kterém se rajčata vařila, a přidáme do ní propasírovaná rajčata. Polévku dochutíme trochou octa a cukru, což vyváží kyselost rajčat a zvýrazní chuť celého pokrmu.
Před podáváním zavaříme do polévky nudle nebo podušenou rýži, které ji učiní sytější a výživnější. Jako poslední zjemníme chuť přidáním červeného vína, které polévce dodá hlubší a zajímavější tón. Podáváme horké, ideálně s čerstvým pečivem, které nasákne bohatou chuť této vynikající rajčatové polévky.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Chrástková polévka
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Brokolicová polévka
-
Dýňová polévka
Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor






