Recept na Fazolová polévka s klobásou
Ingredience pro recept
| 250 g | červených fazolí |
| 1 ks | mrkve |
| 1 ks | petržele |
| celer | |
| sůl | |
| 50 g | sádla |
| 40 g | hladké mouky |
| 1 ks | cibule |
| 1-2 lžičky | mleté sladké papriky |
| 200 g | pikantní klobásy |
| 150 g | zakysané smetany |
| mletý černý pepř | |
| 2 stroužky | česneku |
| ocet |
Propláchnuté a předem namočené fazole zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Když jsou skoro měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše osolíme a dovaříme doměkka.
Ze sádla, mouky a nasekané cibule připravíme jíšku. Vmícháme papriku. Jíšku rozředíme trochou studené vody, rozšleháme, vlijeme do polévky a 15 minut povaříme. Pak vsypeme pokrájenou klobásu a vlijeme smetanu. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a octem.
Předem namočené a dobře propláchnuté červené fazole zalijeme čerstvou vodou a dáme je pomalu vařit. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, například mrkev, celer a petržel, a společně dovaříme do úplné měkkosti. Polévku osolíme podle chuti.
Mezitím si připravíme jíšku – na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku. Do ní vmícháme sladkou papriku, která polévce dodá krásnou barvu a jemně sladkou chuť. Jíšku rozředíme trochou studené vody, aby vznikla hladká směs, kterou pak opatrně vlijeme do vařící polévky. Polévku necháme ještě asi 15 minut pomalu povařit, aby se chutě dobře propojily a polévka lehce zhoustla.
Nakonec přidáme pokrájenou klobásu, která polévku obohatí o výraznou a pikantní chuť. Přilijeme smetanu, která jí dodá jemnost a krémovost. Polévku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a nakonec dle chuti přidáme trochu octa pro příjemnou svěžest a lehkou kyselost.
Výsledkem je vydatná, bohatá a chutná polévka plná barev a vůní, která je ideální jako zahřívací jídlo na chladné dny.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Chrástková polévka
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Brokolicová polévka
-
Dýňová polévka
Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor






