Recept na Čočková polévka se zelím

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den
Čočková polévka se zelím

Ingredience pro recept

100 gčočky
80 gzelí (hlávkové nebo kyselé)
40 gslaniny
20 gcibule
30 ghladké mouky
sůl
ocet
Hustá polévka s čočkou a zelím hustá čočková polévka, čočka a zelí, tmavá zápražka, slanina, polévka se zelím, domácí polévka, česká kuchyně, vydatná polévka, recept na čočkovou polévku, smetanová polévka, polévka na zimu

Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slejeme, čočku zalejeme čistou horkou vodou a pomalu vaříme. K poloměkké čočce přidáme zelí pokrájené na malé nudličky a dovaříme. Potom polévku zahustíme tmavou zápražkou připravenou z pokrájené slaniny, cibule a hladké mouky. chvíli povaříme, podle chuti osolíme, okyselíme a můžeme zjemnit smetanou.

 

Nejprve čočku pečlivě přebereme, abychom odstranili případné nečistoty, a namočíme ji na několik hodin do studené vody, aby změkla a vaření se zrychlilo. Po namáčení vodu slijeme a čočku zalijeme čistou horkou vodou. Polévku pomalu vaříme na mírném ohni, dokud není čočka poloměkká.

Následně přidáme nakrájené zelí na jemné nudličky a vaříme dál, dokud není zelí měkké, ale stále si uchová trochu křupavosti. Polévku pak zahustíme tmavou zápražkou, kterou připravíme osmažením kostiček slaniny s cibulí a následným přidáním hladké mouky. Tato zápražka dodá polévce výraznou chuť i příjemnou konzistenci.

Po přidání zápražky necháme polévku ještě chvíli provařit, aby se chutě spojily a polévka získala správnou hustotu. Nakonec ji dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti (například trochou octa nebo citronové šťávy) a můžeme zjemnit přidáním smetany, která polévku krásně zaoblí a zjemní. Výsledkem je vydatná, chutná a sytá polévka ideální pro chladnější dny.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Chrástková polévka

     - foto - Jana Strmeňová
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Brokolicová polévka

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Z brokolice můžeme uvařit dobrou polévku brokolicová polévka, krémová polévka, recept z brokolice, zeleninová polévka, smetanová polévka, brokolice, brambory, vývar, zdravé recepty, domácí polévka, česká kuchyně
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Dýňová polévka

     - foto - Jana Vrbová
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!