Recept na Čočková polévka se zelím
Ingredience pro recept
| 100 g | čočky |
| 80 g | zelí (hlávkové nebo kyselé) |
| 40 g | slaniny |
| 20 g | cibule |
| 30 g | hladké mouky |
| sůl | |
| ocet |
Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slejeme, čočku zalejeme čistou horkou vodou a pomalu vaříme. K poloměkké čočce přidáme zelí pokrájené na malé nudličky a dovaříme. Potom polévku zahustíme tmavou zápražkou připravenou z pokrájené slaniny, cibule a hladké mouky. chvíli povaříme, podle chuti osolíme, okyselíme a můžeme zjemnit smetanou.
Nejprve čočku pečlivě přebereme, abychom odstranili případné nečistoty, a namočíme ji na několik hodin do studené vody, aby změkla a vaření se zrychlilo. Po namáčení vodu slijeme a čočku zalijeme čistou horkou vodou. Polévku pomalu vaříme na mírném ohni, dokud není čočka poloměkká.
Následně přidáme nakrájené zelí na jemné nudličky a vaříme dál, dokud není zelí měkké, ale stále si uchová trochu křupavosti. Polévku pak zahustíme tmavou zápražkou, kterou připravíme osmažením kostiček slaniny s cibulí a následným přidáním hladké mouky. Tato zápražka dodá polévce výraznou chuť i příjemnou konzistenci.
Po přidání zápražky necháme polévku ještě chvíli provařit, aby se chutě spojily a polévka získala správnou hustotu. Nakonec ji dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti (například trochou octa nebo citronové šťávy) a můžeme zjemnit přidáním smetany, která polévku krásně zaoblí a zjemní. Výsledkem je vydatná, chutná a sytá polévka ideální pro chladnější dny.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Chrástková polévka
Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor
-
Brokolicová polévka
-
Dýňová polévka
Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka- Obtížnost:
- 2
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Děti
- Pro koho
- Vegetariáni
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Administrátor






