Recept na Slepičí vývar s knedlíčky

přidal(a) Iveta Kotalová
3/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 2
Doba přípravy: Ostatní
Pro koho: více jak 2hod
Příležitost: Běžný den

Vývar ze slepice slepičí vývar, domácí slepičí polévka, tradiční český vývar, vývar se zeleninou, recept na slepičí polévku, polévka s knedlíčky, zdravý vývar, polévka s hráškem, pažitka, petrželka
Slepičí vývar s knedlíčky.jpg

Ingredience pro recept

1 ksslepice
3 lvody
sůl
10 kscelého pepře
3 ksnového koření
2 ksbobkového listu
500 gkořenové zeleniny
1 ksvelká cibule
1 hrstzeleného hrášku

Opláchnutou a očištěnou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou, trochu osolíme, přivedem k varu a necháme vařit asi 30 minut. Sebereme pěnu z vývaru, vsypeme koření a dále vaříme asi hodinu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a pozvolna vaříme ještě asi hodinu. Hotový vývar scedíme, maso uložíme stranou pro další využití (např. do rizota), zeleninu necháme částečně zchladnout a nakrájíme ji na kostičky. Vývar svaříme asi na 1 litr, dochutíme ho solí, případně polévkovým kořením a přidáme do něj kořenovou zeleninu a hrášek povařený v osolené vodě. Vývar se zeleninou nalijeme do talířů s uvařenými knedlíčky, posypeme pažitkou nebo petrželkou a podáváme.

Knedlíčky do polévky - viz slaninové knedlíčky

 

Vývar ze slepice je základem mnoha tradičních českých polévek, který díky pomalému vaření získává plnou a jemnou chuť. Nejprve opláchneme a důkladně očistíme slepici, kterou vložíme do hrnce se studenou vodou. Lehce osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna na povrchu, pečlivě ji sbíráme, aby byl vývar čistý a průzračný. Po odstranění pěny přidáme do hrnce aromatické koření, například celé pepřové zrníčka, bobkový list a nové koření, a vývar necháme pozvolna vařit asi hodinu.

Po této době přidáme do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer – a cibuli s případně spálenou slupkou pro zintenzivnění chuti. Vaříme další hodinu, aby zelenina změkla a všechny chutě se spojily. Hotový vývar přecedíme přes sítko, abychom odstranili zbytky koření a zeleniny. Maso ze slepice uložíme stranou, můžeme ho později využít třeba do rizota, nebo jako přísadu do dalších jídel. Zeleninu necháme trochu vychladnout a nakrájíme ji na drobné kostičky, které pak přidáme zpět do polévky.

Vývar svaříme tak, aby nám zbyl asi 1 litr chutné polévky. Dochutíme ho solí a případně polévkovým kořením podle chuti. Přidáme do něj předem povařený hrášek, který polévce dodá sladkou a svěží chuť. Nakonec polévku nalijeme do talířů s uvařenými knedlíčky, které můžete připravit podle receptu na slaninové knedlíčky, a posypeme jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou, což jí dodá barvu a vůni. Tento vývar ze slepice je ideální pro chladné dny, kdy zahřeje a dodá energii.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

NázevObtížnostDoba přípravyPro kohoPříležitost
Rychlá svačinková 1do 1hodOstatníBěžný den,
Uzená polévka s bramborem 1do 1hodOstatníBěžný den,
Hovězí vývar se zeleninou 1do 1,5hodOstatníBěžný den,

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!