Recept na Slepičí vývar s knedlíčky
Ingredience pro recept
| 1 ks | slepice |
| 3 l | vody |
| sůl | |
| 10 ks | celého pepře |
| 3 ks | nového koření |
| 2 ks | bobkového listu |
| 500 g | kořenové zeleniny |
| 1 ks | velká cibule |
| 1 hrst | zeleného hrášku |
Opláchnutou a očištěnou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou, trochu osolíme, přivedem k varu a necháme vařit asi 30 minut. Sebereme pěnu z vývaru, vsypeme koření a dále vaříme asi hodinu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a pozvolna vaříme ještě asi hodinu. Hotový vývar scedíme, maso uložíme stranou pro další využití (např. do rizota), zeleninu necháme částečně zchladnout a nakrájíme ji na kostičky. Vývar svaříme asi na 1 litr, dochutíme ho solí, případně polévkovým kořením a přidáme do něj kořenovou zeleninu a hrášek povařený v osolené vodě. Vývar se zeleninou nalijeme do talířů s uvařenými knedlíčky, posypeme pažitkou nebo petrželkou a podáváme.
Knedlíčky do polévky - viz slaninové knedlíčky
Vývar ze slepice je základem mnoha tradičních českých polévek, který díky pomalému vaření získává plnou a jemnou chuť. Nejprve opláchneme a důkladně očistíme slepici, kterou vložíme do hrnce se studenou vodou. Lehce osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna na povrchu, pečlivě ji sbíráme, aby byl vývar čistý a průzračný. Po odstranění pěny přidáme do hrnce aromatické koření, například celé pepřové zrníčka, bobkový list a nové koření, a vývar necháme pozvolna vařit asi hodinu.
Po této době přidáme do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer – a cibuli s případně spálenou slupkou pro zintenzivnění chuti. Vaříme další hodinu, aby zelenina změkla a všechny chutě se spojily. Hotový vývar přecedíme přes sítko, abychom odstranili zbytky koření a zeleniny. Maso ze slepice uložíme stranou, můžeme ho později využít třeba do rizota, nebo jako přísadu do dalších jídel. Zeleninu necháme trochu vychladnout a nakrájíme ji na drobné kostičky, které pak přidáme zpět do polévky.
Vývar svaříme tak, aby nám zbyl asi 1 litr chutné polévky. Dochutíme ho solí a případně polévkovým kořením podle chuti. Přidáme do něj předem povařený hrášek, který polévce dodá sladkou a svěží chuť. Nakonec polévku nalijeme do talířů s uvařenými knedlíčky, které můžete připravit podle receptu na slaninové knedlíčky, a posypeme jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou, což jí dodá barvu a vůni. Tento vývar ze slepice je ideální pro chladné dny, kdy zahřeje a dodá energii.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Rychlá svačinková
Svačinková polévka z vepřového nebo hovězího masa svačinková polévka s masem, polévka z vepřového masa, hovězí polévka s paprikou, polévka s brambory a chilli, recept na vydatnou polévku, domácí polévka s jíškou, kořeněná polévka s majoránkou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Uzená polévka s bramborem
Uzený vývar s bramborem uzený vývar, vývar, polévka, brambory, česká kuchyně, uzené maso, domácí polévka, recept, tradiční jídlo, krkovička, koleno, zelenina, petrželka, vývar s bramborem, jednoduchý recept, vaření, kuchyně, jídlo, maso, bramborová polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Hovězí vývar se zeleninou
Hovězí polévku můžeme doplnit nudlemi, kapáním, jártovými nebo krupicovými knedlíčky. domácí vývar, polévka s masem, zeleninová polévka, masox, vařená zelenina, pažitka, petržel, polévkové koření, česká kuchyně, jednoduchá polévka, vývar s masem, zdravá polévka, polévka s bylinkami- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






