Recept na Kulajda
Ingredience pro recept
| 1 hrst | čestvých hub |
| 6 ks | brambor |
| sůl | |
| kmín | |
| 3 ks | nového koření |
| 3 ks | celého pepře |
| 2 ks | bobkového listu |
| 1 ks | kysaná smetana |
| 3 lžičky | hladké mouky |
| 2 lžíce | octa |
| 1 hrst | sekaného kopru |
| 4 ks | vejce |
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list.
Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být při podávání pravé jihočeské kulajdy poloměkké.






