Recept na Játrová polévka
Ingredience pro recept
| 3 dkg | másla |
| 8 dkg | kořenové zeleniny |
| 3 dkg | cibule |
| 3 ks | celého pepře |
| 1 ks | nového koření |
| 1 ks | bobkového listu |
| 10 dkg | jater |
| sůl | |
| 4 dkg | másla |
| 6 dkg | hladké mouky |
| 1/8 l | mléka |
| 1 ks | žloutek |
Opraná játra (telecí, drůbeží) zbavíme blan a nakrájíme je na stejné kousky. V kastrole usmažíme na másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Do usmaženého vložíme připravená játra a necháme je malou chvíli smažit. Pak je zalijeme osolenou vařící vodou na polévku a udusíme vše doměkka (asi 10 minut). Z udušených jater odsraníme koření, načež je i se zeleninou pomelene, rozmixujeme nebo jen usekáme a vložíme do polévky, kterou zahustíme žlutou jíškou a dobře povaříme. Polévku okořeníme tlučeným pepřem, nalijeme ji do mléka s umíchaným žloutkem a podáváme k ní sněhový nebo jiný svítek. Před podávámín zamícháme do polévky v mléce žloutek tak, že syrové mléko se žloutkem nejdříve umícháme v polévkové míse, načež za stálého míchání přilijeme horkou polévku. Tímto způsobem se nám mléko se žloutkem v polévce nesrazí.








