Recept na Bramborová polévka
Ingredience pro recept
| 40 g | sádla |
| 20 g | cibule |
| 50 g | hladké mouky |
| 50 g | kořenové zeleniny |
| 300 g | brambor |
| sůl | |
| celý pepř | |
| 1 stroužek | česneku |
| polévkové koření | |
| majoránka | |
| petrželka |
Do rozpuštěného sádla dáme drobně nakrájenou cibulku a za stálého míchání osmažíme dorůžova, zasypeme moukou, opražíme dozlatova, zalijeme vodou a dobře rozmícháme. Do takto připraveného základu přidáme očištěnou, omytou, na drobné kousky nakrájenou zeleninu a rozkrájené brambory. Polévku podle chuti osolíme, přidáme pepř a vaříme při občasném míchání zvolna tak dlouho, až jsou zelenina i brambory měkké. Polévku dochutíme česnekem rozetřeným se solí, majoránkou, polévkovým kořením a petrželkou a ještě krátce povaříme.
Zeleninová polévka se sádlem a česnekem
Ingredience
-
Sádlo – na smažení
-
Cibule – drobně nakrájená
-
Hladká mouka – na zahuštění
-
Voda – na zalití základu
-
Zelenina – např. mrkev, petržel, celer (drobně nakrájené kousky)
-
Brambory – na malé kostky
-
Sůl – podle chuti
-
Mletý černý pepř – na dochucení
-
Česnek – rozetřený se solí
-
Majoránka – sušená
-
Polévkové koření – pro zvýraznění chuti
-
Petrželka – čerstvá, nasekaná
Postup
1. Příprava cibulového základu
-
V hrnci rozehřejte sádlo.
-
Přidejte drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji smažte, dokud nezezlátne (dorůžova).
-
Zasypte moukou a míchejte, dokud mouka nezíská zlatavou barvu.
2. Zalévání a míchání
-
Základ zalijte vodou a dobře rozmíchejte, aby se mouka nerozvařila do hrudek.
3. Přidání zeleniny a brambor
-
Do základu vložte očištěnou a na drobné kousky nakrájenou zeleninu.
-
Přidejte také na malé kostky nakrájené brambory.
4. Vaření a dochucení
-
Osolte a přidejte mletý pepř.
-
Vařte na mírném plameni a občas promíchejte, dokud zelenina i brambory nezměknou.
5. Finální úprava
-
Přidejte česnek rozetřený se solí, majoránku, polévkové koření a nasekanou petrželku.
-
Ještě krátce povařte, aby se chutě propojily.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






