Recept na Játrová polévka

přidal(a) Iveta
4/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Netradiční polévka z jater polévka z jater, netradiční polévka, telecí játra, drůbeží játra, kořenová zelenina, jíška, tlučený pepř, mléko se žloutkem, sněhový svítek, česká kuchyně, hustá polévka, zdravé recepty, domácí polévka
Játrová polévka
  • Játrová polévka -
  • Játrová polévka -

Ingredience pro recept

3 dkgmásla
8 dkgkořenové zeleniny
3 dkgcibule
3 kscelého pepře
1 ksnového koření
1 ksbobkového listu
10 dkgjater
sůl
4 dkg másla
6 dkghladké mouky
1/8 lmléka
1 ksžloutek

Opraná játra (telecí, drůbeží) zbavíme blan a nakrájíme je na stejné kousky. V kastrole usmažíme na másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Do usmaženého vložíme připravená játra a necháme je malou chvíli smažit. Pak je zalijeme osolenou vařící vodou na polévku a udusíme vše doměkka (asi 10 minut). Z udušených jater odsraníme koření, načež je i se zeleninou pomelene, rozmixujeme nebo jen usekáme a vložíme do polévky, kterou zahustíme žlutou jíškou a dobře povaříme. Polévku okořeníme tlučeným pepřem, nalijeme ji do mléka s umíchaným žloutkem a podáváme k ní sněhový nebo jiný svítek. Před podávámín zamícháme do polévky v mléce žloutek tak, že syrové mléko se žloutkem nejdříve umícháme v polévkové míse, načež za stálého míchání přilijeme horkou polévku. Tímto způsobem se nám mléko se žloutkem v polévce nesrazí.

 

Opraná játra, ideálně telecí nebo drůbeží, zbavíme všech blan a nakrájíme je na rovnoměrné kousky, aby se rovnoměrně propekla. V hlubokém kastrolu na rozpuštěném másle osmažíme kolečka nakrájené kořenové zeleniny společně s cibulí. Přidáme celá koření — pepř, nové koření a bobkový list — aby polévka získala komplexní a voňavou chuť.

K zelenině přidáme připravená játra a krátce je opečeme, aby zůstala šťavnatá. Poté zalijeme vše osolenou, vařící vodou a polévku necháme dusit na mírném ohni asi 10 minut, dokud játra a zelenina nezměknou.

Udušená játra i zeleninu zbavíme koření a rozmixujeme nebo jemně nasekáme, aby vznikla hladká nebo lehce strukturovaná hmota. Tento základ vrátíme zpět do polévky, kterou následně zahustíme klasickou žlutou jíškou a dobře provaříme, aby se chutě spojily.

Na závěr polévku dochutíme tlučeným pepřem a připravíme zálivku z mléka a žloutku. Žloutek nejprve dobře rozmícháme v misce s chladným mlékem a až potom za stálého míchání pomalu přilijeme horkou polévku, aby se zálivka nesrazila a vytvořila krémovou konzistenci.

Podáváme ji s tradičním sněhovým svítkem nebo jinou oblíbenou zavářkou, která polévku krásně doplní a dodá jí hutnost.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Zelná kyselica

     -
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Kulajda

     -
    Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Z celkového počtu 5
    Pravá jihočeský kulajda jihočeská kulajda, kulajda s houbami, tradiční česká polévka, kulajda recept, polévka s koprem, polévka s vejcem, krémová polévka, kulajda s brambory, česká kuchyně, jihočeská specialita
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Vaječná polévka

     - Vaječná polévka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Z celkového počtu 5
    Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!