Recept na Játrová polévka
Ingredience pro recept
| 3 dkg | másla |
| 8 dkg | kořenové zeleniny |
| 3 dkg | cibule |
| 3 ks | celého pepře |
| 1 ks | nového koření |
| 1 ks | bobkového listu |
| 10 dkg | jater |
| sůl | |
| 4 dkg | másla |
| 6 dkg | hladké mouky |
| 1/8 l | mléka |
| 1 ks | žloutek |
Opraná játra (telecí, drůbeží) zbavíme blan a nakrájíme je na stejné kousky. V kastrole usmažíme na másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Do usmaženého vložíme připravená játra a necháme je malou chvíli smažit. Pak je zalijeme osolenou vařící vodou na polévku a udusíme vše doměkka (asi 10 minut). Z udušených jater odsraníme koření, načež je i se zeleninou pomelene, rozmixujeme nebo jen usekáme a vložíme do polévky, kterou zahustíme žlutou jíškou a dobře povaříme. Polévku okořeníme tlučeným pepřem, nalijeme ji do mléka s umíchaným žloutkem a podáváme k ní sněhový nebo jiný svítek. Před podávámín zamícháme do polévky v mléce žloutek tak, že syrové mléko se žloutkem nejdříve umícháme v polévkové míse, načež za stálého míchání přilijeme horkou polévku. Tímto způsobem se nám mléko se žloutkem v polévce nesrazí.
Opraná játra, ideálně telecí nebo drůbeží, zbavíme všech blan a nakrájíme je na rovnoměrné kousky, aby se rovnoměrně propekla. V hlubokém kastrolu na rozpuštěném másle osmažíme kolečka nakrájené kořenové zeleniny společně s cibulí. Přidáme celá koření — pepř, nové koření a bobkový list — aby polévka získala komplexní a voňavou chuť.
K zelenině přidáme připravená játra a krátce je opečeme, aby zůstala šťavnatá. Poté zalijeme vše osolenou, vařící vodou a polévku necháme dusit na mírném ohni asi 10 minut, dokud játra a zelenina nezměknou.
Udušená játra i zeleninu zbavíme koření a rozmixujeme nebo jemně nasekáme, aby vznikla hladká nebo lehce strukturovaná hmota. Tento základ vrátíme zpět do polévky, kterou následně zahustíme klasickou žlutou jíškou a dobře provaříme, aby se chutě spojily.
Na závěr polévku dochutíme tlučeným pepřem a připravíme zálivku z mléka a žloutku. Žloutek nejprve dobře rozmícháme v misce s chladným mlékem a až potom za stálého míchání pomalu přilijeme horkou polévku, aby se zálivka nesrazila a vytvořila krémovou konzistenci.
Podáváme ji s tradičním sněhovým svítkem nebo jinou oblíbenou zavářkou, která polévku krásně doplní a dodá jí hutnost.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová








