Recept na Gulášová polévka
Ingredience pro recept
| 1 ks | cibule |
| 60 g | sádla |
| 120 g | vepřového masa |
| 120 g | hovězího masa |
| pepř | |
| mletá paprika | |
| sůl | |
| 1 l | vody |
| 10 g | tvrdšího chleba |
| 4 ks | brambor |
| 80 g | kabanosu |
| 1 stroužek | česneku |
| pažitka | |
| majoránka |
Cibuli jemně nakrájíme a zpěníme na sádle. Vepřové a hovězí maso nakrájíme na kostky, dobře omyjeme a zároveň s pepřem, paprikou a solí přidáme k cibuli. Nejprve dusíme ve vlastní šťávě, po chvíli podlijeme vodou, přidáme rozkrájený chléb, aby se nám dobře rozvařil, a vaříme. Brambory oloupeme, dobře omyjeme, nakrájíme na kostky a přodáme do polévky, až když je maso skoro měkké. Před podádváním vložíme do polévky kabanos a ochutíme utřeným česnekem, sekanou pažitkou, majoránkou a solí.
Cibuli jemně nakrájíme na drobné kousky a zpěníme ji na rozpuštěném sádle, dokud nezíská zlatavou barvu a sladkou vůni. Mezitím vepřové a hovězí maso očistíme, nakrájíme na stejně velké kostky a důkladně omyjeme. K cibuli přidáme maso společně s pepřem, sladkou i pálivou paprikou a solí. Nejprve maso dusíme ve vlastní šťávě, aby si zachovalo šťavnatost a výraznou chuť.
Po chvíli podlijeme vodou a přidáme na menší kousky rozkrájený chléb, který se během vaření rozvaří a polévce dodá hutnější konzistenci a jemnou texturu. Polévku pomalu vaříme, aby se všechny chutě spojily a maso změklo. Brambory oloupeme, důkladně omyjeme, nakrájíme na kostky a přidáme do polévky až ve chvíli, kdy je maso téměř měkké, aby zůstaly pevné, ale přesto uvařené do měkka.
Před samotným podáváním do polévky vložíme nakrájený kabanos, který jí dodá výraznější chuť a příjemnou pikantnost. Polévku dochutíme čerstvě utřeným česnekem, nasekanou pažitkou, sušenou majoránkou a případně dosolíme podle chuti. Gulášovku můžeme podávat jako samostatné jídlo s čerstvým pečivem, které krásně doplní a zvýrazní její bohatou chuť.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Rychlá svačinková
Svačinková polévka z vepřového nebo hovězího masa svačinková polévka s masem, polévka z vepřového masa, hovězí polévka s paprikou, polévka s brambory a chilli, recept na vydatnou polévku, domácí polévka s jíškou, kořeněná polévka s majoránkou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Uzená polévka s bramborem
Uzený vývar s bramborem uzený vývar, vývar, polévka, brambory, česká kuchyně, uzené maso, domácí polévka, recept, tradiční jídlo, krkovička, koleno, zelenina, petrželka, vývar s bramborem, jednoduchý recept, vaření, kuchyně, jídlo, maso, bramborová polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Hovězí vývar se zeleninou
Hovězí polévku můžeme doplnit nudlemi, kapáním, jártovými nebo krupicovými knedlíčky. domácí vývar, polévka s masem, zeleninová polévka, masox, vařená zelenina, pažitka, petržel, polévkové koření, česká kuchyně, jednoduchá polévka, vývar s masem, zdravá polévka, polévka s bylinkami- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1,5hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






