Recept na Čočková polévka se zelím

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Hustá polévka s čočkou a zelím hustá čočková polévka, čočka a zelí, tmavá zápražka, slanina, polévka se zelím, domácí polévka, česká kuchyně, vydatná polévka, recept na čočkovou polévku, smetanová polévka, polévka na zimu
Čočková polévka se zelím

Ingredience pro recept

100 gčočky
80 gzelí (hlávkové nebo kyselé)
40 gslaniny
20 gcibule
30 ghladké mouky
sůl
ocet

Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slejeme, čočku zalejeme čistou horkou vodou a pomalu vaříme. K poloměkké čočce přidáme zelí pokrájené na malé nudličky a dovaříme. Potom polévku zahustíme tmavou zápražkou připravenou z pokrájené slaniny, cibule a hladké mouky. chvíli povaříme, podle chuti osolíme, okyselíme a můžeme zjemnit smetanou.

 

Nejprve čočku pečlivě přebereme, abychom odstranili případné nečistoty, a namočíme ji na několik hodin do studené vody, aby změkla a vaření se zrychlilo. Po namáčení vodu slijeme a čočku zalijeme čistou horkou vodou. Polévku pomalu vaříme na mírném ohni, dokud není čočka poloměkká.

Následně přidáme nakrájené zelí na jemné nudličky a vaříme dál, dokud není zelí měkké, ale stále si uchová trochu křupavosti. Polévku pak zahustíme tmavou zápražkou, kterou připravíme osmažením kostiček slaniny s cibulí a následným přidáním hladké mouky. Tato zápražka dodá polévce výraznou chuť i příjemnou konzistenci.

Po přidání zápražky necháme polévku ještě chvíli provařit, aby se chutě spojily a polévka získala správnou hustotu. Nakonec ji dochutíme solí, případně okyselíme podle chuti (například trochou octa nebo citronové šťávy) a můžeme zjemnit přidáním smetany, která polévku krásně zaoblí a zjemní. Výsledkem je vydatná, chutná a sytá polévka ideální pro chladnější dny.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Chrástková polévka

     - foto - Jana Strmeňová
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Jednoduchá, rychlá a chutná polévka pro běžný den. autor: Jana Strmeňová zelňačka, polévka ze zelí, zelná polévka, jednoduchá polévka, rychlý recept, brambory, jíška, červená paprika, česká kuchyně, domácí polévka, recept pro každý den
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor
  • Brokolicová polévka

     -
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Z brokolice můžeme uvařit dobrou polévku brokolicová polévka, krémová polévka, recept z brokolice, zeleninová polévka, smetanová polévka, brokolice, brambory, vývar, zdravé recepty, domácí polévka, česká kuchyně
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Dýňová polévka

     - foto - Jana Vrbová
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Zeleninová polévka vhodná pro každého, kdo vyznává zdravý životní styl. Velmi chutná. autor: Jana Vrbová krémová dýňová polévka, dýňová polévka, Tandori masala, kořeněná polévka, smetanová polévka, domácí polévka, dýně, kari, muškát, koriandr, lehká polévka, podzimní recept, exotická polévka
    Obtížnost:
    2
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Děti
    Pro koho
    Vegetariáni
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Administrátor

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!