Recept na Cibulačka se sýrovým toustem

přidal(a) Iveta Kotalová
3/5
   ( 3 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 1hod
Pro koho: Ostatní
Příležitost: Běžný den

Cibulová polévka cibulová polévka, francouzská cibulačka, cibule, vývar, bílé víno, zapečený toust, sýr, pažitka, domácí polévka, recept na cibulačku, česká kuchyně, polévka k večeři
Cibulačka se sýrovým toustem.jpg

Ingredience pro recept

400 gcibule
100 gmásla
200 mlbílého vína
1 lzeleninového vývaru z kostky
sůl
mletý černý pepř
4 plátkytoustového chleba
1 lžíceolivového oleje
100 geidamu
pažitka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Máslo rozpustíme ve větším kastrolu, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět, pak zalijeme směs vínem, pomalu dusíme doměkka a po částech přiléváme vývar, až cibule změkne a má nasládlou chuť. Polévku ochutíme solí a pepřem.

Tousty rozkrájíme na menší dílky, rozložíme je na plech vymazaný olejem, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéct. Polévku podáváme zdobenou kouskem opečeného toustu a nasekanou pažitkou.

 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibuli, kterou necháme pomalu zesklovatět na mírném ohni. Trpělivost se zde vyplatí – pomalým restováním získá cibule jemně zlatavou barvu a nasládlou chuť, která je pro tuto polévku typická. Jakmile cibule změkne, podlijeme ji trochou bílého vína a necháme ho částečně odpařit, aby zůstala jen příjemná vůně a chuť.

Poté postupně přiléváme vývar a cibuli dusíme, dokud není zcela měkká a polévka nemá hladkou, jemně karamelovou chuť. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Na ozdobu si připravíme zapečené tousty – pečivo nakrájíme na menší kousky, rozložíme je na plech potřeny olejem, posypeme strouhaným sýrem (např. ementálem nebo goudou) a krátce zapečeme v troubě, dokud sýr nezíská zlatavou kůrku.

Horkou cibulovou polévku podáváme s křupavým sýrovým toustem a posypanou čerstvou pažitkou. Tato klasická francouzská polévka potěší svou jednoduchostí i bohatou chutí.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Zelná kyselica

     -
    Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50Hodnocení receptu je 4.50
    Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Kulajda

     -
    Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Hodnocení receptu je 4.40Z celkového počtu 5
    Pravá jihočeský kulajda jihočeská kulajda, kulajda s houbami, tradiční česká polévka, kulajda recept, polévka s koprem, polévka s vejcem, krémová polévka, kulajda s brambory, česká kuchyně, jihočeská specialita
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 1hod
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Vaječná polévka

     - Vaječná polévka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Hodnocení receptu je 4.33Z celkového počtu 5
    Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Pro koho
    Ostatní
    Příležitost
    Běžný den
    Autor
     Iveta Kotalová

Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!