Recept na Cibulačka se sýrovým toustem
Ingredience pro recept
| 400 g | cibule |
| 100 g | másla |
| 200 ml | bílého vína |
| 1 l | zeleninového vývaru z kostky |
| sůl | |
| mletý černý pepř | |
| 4 plátky | toustového chleba |
| 1 lžíce | olivového oleje |
| 100 g | eidamu |
| pažitka |
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Máslo rozpustíme ve větším kastrolu, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět, pak zalijeme směs vínem, pomalu dusíme doměkka a po částech přiléváme vývar, až cibule změkne a má nasládlou chuť. Polévku ochutíme solí a pepřem.
Tousty rozkrájíme na menší dílky, rozložíme je na plech vymazaný olejem, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéct. Polévku podáváme zdobenou kouskem opečeného toustu a nasekanou pažitkou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibuli, kterou necháme pomalu zesklovatět na mírném ohni. Trpělivost se zde vyplatí – pomalým restováním získá cibule jemně zlatavou barvu a nasládlou chuť, která je pro tuto polévku typická. Jakmile cibule změkne, podlijeme ji trochou bílého vína a necháme ho částečně odpařit, aby zůstala jen příjemná vůně a chuť.
Poté postupně přiléváme vývar a cibuli dusíme, dokud není zcela měkká a polévka nemá hladkou, jemně karamelovou chuť. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Na ozdobu si připravíme zapečené tousty – pečivo nakrájíme na menší kousky, rozložíme je na plech potřeny olejem, posypeme strouhaným sýrem (např. ementálem nebo goudou) a krátce zapečeme v troubě, dokud sýr nezíská zlatavou kůrku.
Horkou cibulovou polévku podáváme s křupavým sýrovým toustem a posypanou čerstvou pažitkou. Tato klasická francouzská polévka potěší svou jednoduchostí i bohatou chutí.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






