Recept na Česneková polévka
Ingredience pro recept
| 300.00 gr | brambor |
| 4-6 stroužků | česneku |
| 1.50 l | vody |
| 50.00 gr | sádla |
| 1.00 ks | cibule |
| 0.00 | sůl |
| 0.00 | majoránka |
| 0.00 | kmín |
| 1.00 ks | vejce na porci |
| 4.00 krajíce | chleba |
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Česnek oloupeme a utřeme s troškou soli a majoránky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na polovině dávky sádla.
Osmaženou cibuli přidáme k bramborám. Chléb nakrájíme na malé kostky nebo proužky a na zbylém sádle jej osmažíme dokřupava. Osmažený chléb vyjmeme a přebytečný tuk necháme vsáknout do kuchyňské papírové utěrky. Na jednotlivé talíře rozdělíme česnek s majoránkou a zalijeme polévkou. Do každého talíře horké polévky rozklepneme vejce, přidáme chlebové kostičky a ihned podáváme.
Brambory oloupeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do hrnce s osolenou vodou, přidáme špetku kmínu a vaříme, dokud nezačnou měknout. Mezitím si připravíme česnek – oloupeme ho a utřeme s trochou soli a sušenou majoránkou do voňavé pasty.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na polovině dávky sádla ji necháme zpěnit dozlatova, dokud neprovoní celou kuchyni. Takto osmaženou cibuli přidáme k bramborám a necháme společně krátce provařit, aby se chutě propojily.
Z chleba si připravíme domácí krutony – nakrájíme ho na malé kostky nebo proužky a na zbylém sádle osmažíme dozlatova a dokřupava. Hotové chlebové kostičky necháme okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
Na dno každého talíře rozdělíme utřený česnek s majoránkou, zalijeme horkou bramborovou polévkou a do středu rozklepneme čerstvé vejce, které se díky teplé polévce jemně zatáhne. Nakonec přidáme křupavé chlebové krutony a ihned podáváme. Tato jednoduchá a vydatná polévka zahřeje i v těch nejchladnějších dnech.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
Podobné recepty
-
Zelná kyselica
Polévka z kysaného zelí polévka z kysaného zelí, kyselica, kysané zelí, smetanová polévka, tradiční polévka, česká kuchyně, slovenská kuchyně, zelňačka, mléko, smetana, žloutky, bobkový list, kmín, křepelčí vajíčka, domácí polévka, recept, vaření, jídlo, polévka se zelím, zimní polévka- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 1hod
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová
-
Kulajda
-
Vaječná polévka
Smetanová vaječná polévka s kuřecím masem smetanová polévka, vaječná polévka, kuřecí maso, hovězí vývar, smetana, vejce, česká kuchyně, recept, tradiční polévka, domácí polévka, majoránka, smetanová vaječná polévka, polévka s vejci, kuřecí recept, vaření, jídlo, polévka se smetanou- Obtížnost:
- 1
- Doba přípravy
- do 30min
- Pro koho
- Ostatní
- Příležitost
- Běžný den
- Autor
- Iveta Kotalová






